Изселените роми от Максуда отказват да работят за 400 лева на месец

11:02, 28 сеп 15 / Общество 25 352 Шрифт:
Topnovini
Ромите от съборените незаконни къщи в Максуда отказват да започнат работата, която Община Варна им предлага. На абсолютно всички, които са в работоспособна възраст, е предложена работа в общинското предприятие за озеленяване и поддръжка, но офертата са приели едва двама. Останалите твърдели, че за толкова малко пари няма да се хванат. От администрацията уточниха, че става въпрос за около 400 лв. заплата, каквото е възнаграждението за неквалифициран персонал, пише в. "Труд".

В края на миналата седмица общинските власти успяха безпроблемно да изведат около 150 роми от Максуда, които бяха временно настанени в общежитието на СУПЦ "Анастасия Железкова". Живеещите в района на няколко пъти протестираха срещу новите си съкварталци. След като учебната година в СУПЦ започна, временните му обитатели нямаше как да останат там. Друг мотив за освобождаването на помещенията е, че общинската база фигурира в плановете на местната власт като център за настаняване на бездомни през зимата.

Първоначално 83 души освободиха стаите, които обитаваха непосредствено след събаряне на незаконните им постройки. Те са насочени към родните си места или на свободния пазар да си търсят квартири. В петък вечерта бяха изведени и останалите 66 души. 16 хванаха пътя за родните места, тъй като са с адресна регистрация в други общини. 50 бяха настанени в общинската база в местността "Баба Алино" край Златни пясъци. На всички е обяснено, че могат да останат там най-много до началото на пролетта, като междувременно трябва да си търсят квартири.

Много от тези 150 души, които пожелаха подслон, нямат никакви документи за самоличност. Общинарите им съдействат да се регистрират и да си изкарат лични карти, както и при попълване на всякакви формуляри.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама