ВиК секторът се нуждае от 12 млрд. лв. за модернизация (обновена)

10:20, 28 сеп 15 / Общество 25 193 Шрифт:
Topnovini
Само във ВиК сектора нуждите на държавата възлизат на близо 12 млрд. лева. Тези пари са нужни, за да се направи една модернизация. Това заяви екоминистърът Ивелина Василева по време на петия дискусионен форум "Строителството през 2016 г.", предаде репортер на София Topnovini.bg.

Освен нея, в събитието участие взеха регионалният министър Лиляна Павлова, вицепремиерът Томислав Дончев, транспортният министър Ивайло Московски и евродепутатът от ДПС Искра Михайлова.

Министерството на околоната среда и водите ще дава пари за ВиК сектора

През новия програмен период трябва да бъдат изградени 58 съоръжения за отпадъчни води и 19 регионални системи, като до момента има 8, а най-големият инфраструктурен проект е заводът за механично и биологично третиране на отпадъците в Столичната община.

По ОП „Околна среда“ до 2022 г. са предвидени 3,5 млрд. лева за реализиране на инвестиции в екологична инфраструктура. Основната част от ресурсите ще бъде насочена към инвестиции във ВиК сектора. „Това е пряко зависимо от реализацията на ВиК реформата и подкрепяме всички предприети действия, за да можем да ползваме наличните средства", каза Василева.

Сред приоритетите са също подобряането на качеството на атмосферния въздух и еколологосъобразното управление на отпадъците. Екоминистерството търси финансиране за някои от новоподготвените проекти, които са били запазени – например депото в Златица. Новите елементи, които влизат в програмата, са инвестициите за превенции от риска за наводнения и свлачища.

Общините ще могат да кандидатстват за довършване на техни проекти, като критериите, по които ще става процедурата, се очаква да бъдат одобрени. Министерството на околната среда и водите цели да се осигури възможността чрез наличния ресурс от 233 млн. лева по новата оперативна програма да се приключат успешно започнатите проекти и да се елиминират рисковете в хода им.

И новият програмен период е с приоритет в инфраструктурата

От своя страна вицепремиера Томислав Дончев обяви, че над 20 млрд. лв ще бъдат инвестирани в строителство и изграждане на инфраструктура през следващите 7 години. Очакванията се половината от тези пари да дойдат от регионалното министерство, както и от европейските фондове. Според Дончев в страната ни ще има конкуретна борба каква част от тези 20 млрд. лева ще попаднат в български фирми. Програмният период е насочен и към малките пътища и инвестирането на градската среда.

Малките пътища ще бъдат рехабилитирани по ОП „Транспорт“

В инфраструктурата ще се наблегне на възможността все повече инвестиции да минават на принципа на публично-частното партньорство, а на само чрез еврофондовете, каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. По програмата за трансгранично сътрудничество ще бъдат отпуснати 920 млн. лева. Има раздвижване и на пазара, свързан със строителство на жилища и бизнес сгради. С приоритет ще бъде програмата за енергийната ефективност. Министерството е започнало с 1 млрд. лева в този сектор, като се надява средствата да бъдат увеличени. По ОП „Транспорт“ парите ще бъдат орязани с почти 50%. Започнала е и програмата за „Региони в растеж“, където са обявени поканите за представяне на проекти на общините – 39 средно големи града.

В обхвата на програмния период остават и по-малките пътища с 380 млн. лева финансиране. По програмата за енергийна ефективност вече има почти 1500 сгради, които са одобрени. За пътища от всички класове до 2020 г. максималният размер на необходимите средства е 12 млрд. лева. Приоритизирани са 5-6 важни проекта, като един от тях е довършването на ЛОТ-3 на автомагистрала "Струма".

Продължават инвестициите в язовири, като изграждането на яз. "Пловдивци" е започнало, а яз. "Студена" се рехабилитира.

По нейните думи във ВиК сектора е необходимо за всички 28 области да има едно дружество, което да е бенефициент по ОП „околна среда“, за да може да се реализира строителството.

Пари ще има и за реформата в средното образование и по конкретно към професионалните гимназии. Министерството на регионалното развитие и благоустройство подкрепя и реформата в здравеопазването, като ще даде 163 млн. лева за ремонт и обзавеждане на спешни центрове и за нови линейки във всички населени места. Строителствотo на къщи и сгради, близки до семейната среда, ще продължи. За туристическите атракции се отделят 100 млн. лева.

Модернизират железниците

Целият бюджет на ОП "Транспорт" е почти уплътнен, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Ивайло Московски. Той допълни, че се прави всичко възможно по програмата "Свързана Европа". Относно изграждането на метрото той отбеляза, че са минали тръжните процедури в третия метродиаметър и предстои сключване на договори. За железопътна инфраструктура има предвидени близо 680 млн. евро по новата ОП "Транспорт", като 320 млн. евро ще са за модернизацията изцяло на линията до Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама