Вицепрезидентът открива филмов фестивал край Варна

10:08, 28 сеп 15 / Общество 25 159 Шрифт:
Topnovini
Вицепрезидентът Маргарита Попова ще открие XVI Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми, който ще се проведе от днес, 28 септември, до 3 октомври в СОК "Камчия” край Варна.

144 заглавия от 25 държави ще бъдат представени по време на събитието. Изданието е със състезателен характер, като 118 заглавия ще се надпреварват в три категории – филми на Червения кръст и на Червения полумесец, документални филми от тематични области и игрални филми с обща хуманна насоченост.

Лентите ще се прожектират в четири различни зали – "Пленарна" в общината, в СОК "Камчия", в аулата на Медицинския университет и в УМБАЛ "Света Марина".

Входът за прожекциите ще е свободен, като до и от СОК "Камчия" ще има организиран безплатен транспорт, съобразен с програмата. Автобусите ще тръгват от ул."Антим I" (до Археологическия музей).

Паралелно със състезателната програма зрителите ще се насладят на специално подбрани заглавия от София филм фест, Панорама на сръбския режисьор Душан Милич, Панорама "Златен кукер" и Панорама на руското кино. Два от важните акцента в тазгодишното издание на фестивала са и информационните категории "70 години от края на Втората световна война" и "100 години българско кино".

В рамките на фестивалните дни ще се проведат срещи и дискусии по актуални здравни и червенокръстки проблеми, демонстрации по първа помощ, кръгли маси, по време на които варненската публика ще има възможност да се срещне с гостите и участниците във фестивала.

Отново гости на събитието ще са червенокръстци от дружествата на Червения кръст и Червения полумесец в България, Швейцария, Турция и Нова Зеландия, европейски и български медици, кинодейци и режисьори, сред които Бепе Чино /Италия/, Душан Милич /Сърбия/, Фатих Исчи и Арман Пеккая /Турция/, Харалд Гепхардт /Русия/ и други. Редица любими български актьори също лично ще подкрепят фестивала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама