Шумен потъна във вода, за 45 минути се изляха 42 л/кв.м, започна почистване (снимки)

09:19, 28 сеп 15 / Общество 25 224 Шрифт:
Topnovini
42 литра на квадратен метър се изляха снощи над Шумен само за 45 минути, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Наводнени са сградите на Многопрофилната болница, Комплексният онкологичен център, магазини по бул. „Симеон Велики”, избени помещения на жилища.

На места кръстовища и улици са непроходими заради довлечени от водата камъни и кал. Наносите са задръстили отводнителни шахти. Пострадали са и обектите по водния цикъл.

Затворен за движение в момента е участъкът по бул „Симеон Велики”, под жп моста поради голям нанос на инертни материали и кал движението е отбито по ул. „Плиска”. До тази сутрин бе затворена входната (западна) артерия от Пети километър към града.

Има съборени дървета. Без ток бе част от кв. „Гривица”. Нарушено бе водоподаването във високите части на Шумен поради повреда в помпената станция. През нощта ВиК подмениха помпите.

От придошлата вода е пострадало дворното пространство и плочките на ЦДГ №27 “Златна рибка”, както и складово помещение в ЦДГ №30.

В момента се изпомпва вода от приземния етаж на Детска ясла №6.

Цяла нощ пожарната отводнява приземни помещение и премахваха паднали дървета и клони. Екипите на „Енерго про” и ВиК работиха по отстраняване на авариите.

На 65 сигнала са реагирали служителите на на РД ”Пожарна безопасност и защита на населението”. Значителна част от тях са получени по време и след проливния дъжд снощи. От различни места са евакуирани 14 души. В момента няма бедстващи и застрашени хора.

Получени са много сигнали за наводнени къщи в село Дибич край реката, където нивото на водата след дъжда е достигнало около 1.70 метра. Екипи са спасили с помощта на въжена линия две жени в селото. Сигнали е имало за наводнени помещения в Шумен, паднали дървета и клони на различни места в града. Екипи са оказали съдействие за изтегляне на много автомобили, закъсали в града. На терен са работили 10 екипа от Шумен, Нови пазар и Велики Преслав.

В 22.50 часа снощи е съобщено за наводнена маза на ул. Димчо Попов” в Шумен. На същата улица екипи са оказали съдействие за отводняване на маза и в друга къща. Отводнено е приземно кафене на ул.”Бачо Киро “ в града. В 21.53 часа е оказано съдействие по отводняване в жилищен блок на ул.”Самара”, а по-късно в блокове на “Софийско шосе”и “Янко Сакъзов” .

В 21.20 часа е отстранено паднало дърво на ул.”Петър Парчевич”, а по-късно и на “Ген. Скобелев” и на площад “Гривица” в Шумен, оказано е съдействие за скъсан електрически проводник на ул.”Ген. Скобелев”, отстранена е опасно надвиснала ламарина на ул.”Царевец” в града. Отводнена са мази и наводнени къщи на ул.”Марица”, “Македония”, “Васил Априлов”, “Септемврийско въстание”, “Петър Парчевич”, ул.”Варна”, ул.”Пловдив”, “Август Попов”, “Зелена гора”, ул.” Байчов кладенец”, “Ружа Тенева –Северина”, “Климент Охридски”, “Петър Берон”, “Ален мак”,  Отводнени са помещения в МБАЛ- Шумен.

В 21. 57 часа е получен сигнал за закъсали хора в автомобил на бул.”Симеон Велики” в града. Евакуирани са от автомобила. Съдействие е оказано на други хора на ул.”Марица”  и ул.”Цар Освободител” в града. Спасени са хора в лек автомобил, закъсали на ул.”Харалан Ангелов”.Оказано е съдействие за евакуиране на пътници в лек автомобил, закъсал в близост до магазин ”Кауфланд” на бул.”Симеон Велики” в Шумен и на други, попаднали във водния капан, близо до Икономическия техникум в града.

Снощи веднага след спирането на дъжда кметът Красимир Костов и Красимир Косев секретар на Щаба за защита при бедствия направиха обход и набелязаха проблемните участъци, където започна веднага разчистване.

Днес сутринта кметът разпореди на управителите на „Титан БКС” и ОП „Паркинги, гаражи и благоустройство” да сформират екипи и да започнат разчистването на наноси и шахти.

Обстановката в общините от областта е нормална, съобщиха от пресцентъра на Областна управа в Шумен. Слаби валежи е имало в районите на Каспичан и Нови пазар. Няма нанесени щети.

Днес следобед и утре до обяд ще има условия за интензивни валежи, информираха от хидрометеорологичната служба в Шумен. В сряда се очаква валежният фронт да се изтегли. След четвъртък температурите ще тръгнат нагоре, като се очаква максималните да достигнат 21 градуса, а минималните ще бъдат между 10 и 12 градуса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама