Ненчев подозира, че зад скандала с МиГ-овете се крие хибридна война

09:07, 28 сеп 15 / Общество 25 216 Шрифт:
Topnovini
Учуден съм от думите на генерал Михо Михов, който коментира, че само Русия може да ремонтира МиГ-овете ни. Странно е, че писмото на руската корпорация РСК- „МиГ” отива при председателя на Комисията по отбрана в парламента, а не при мен. Това каза военният министър Николай Ненчев в ефира на Нова телевизия.

Коментарът му идва по повод изказвания на председателя на парламентарната комисия по отбрана генерал Михо Михов и писмо на руската самолетостроителна корпорация "МиГ", в което се казва, че Полша не може да ремонтира българските изтребители МИГ-29.

Ненчев обясни, че България има 19 самолета МиГ, от които предвижда да бъдат ремонтирани между 7 и 10 самолета. 

Той разказа, че през март, Русия обявила твърде високи цени за ремонта. След дълги преговори и отказа да се намалт цените, военното ни мистерство се договаря с Полша.

„Там цената е по-ниска с 600 000 евро на двигател, т.е. 1,2 млн. евро на самолет или 24 млн. евро“, уточни Ненчев. 

Той припомни, че от съвсем скоро САЩ наложи санкции на РСК "МиГ", което означава, че скоро може да има такива санкции и от ЕС, опасява се военният министър. Ненчев допълни, че се притеснява , че ако „изпратим на ремонт 14 двигателя в Русия може да не си ги получим повече“.  

„След като се уговорихме с Полша, руската държавна фирма изпраща писмо до генерал Михов, с обявена цена по-ниска с близо 600 хил.евро. Значи явно това е реалната цена. Но се чудя до сега къде са отивали тези пари. Изнендан съм от генерал Михов и реакцията му. Твърде вероятно е разликата в цените да се използва за т.нар. хибридна война. Имам договори и протоколи, с които мога да докажа всичко, за което говоря и ще ги предам на ДАНС“, подчерта Ненчев.

Той добави, че при ремонта в Полша няма да платим ДДС. Военният министър не потвърди или отрече дали има нови искания за прелитане на руски и други самолети през нашето военно пространство. Ненчев коментира и ситуацията по границата

„Ако има информация за по-голяма вълна от мигранти, може да увеличим броя на военнослужещите по границата“, уточни Ненчев и допълни, че възможността да се овладее бежанската вълна зависи от международното сътрудничество с Турция.

Според него на този етап е относително и измомно спокойствието по границата.

„Страхувам се, че идват радикални елементи. За това е изключително важно да знаем откъде идват мигрантите – дали от Сирия, от Ирак, от Афганистан. Имаме екипи на границата, разпоредил съм дори да се издирят всички пенсионирани арабисти, за да имаме достатъчно ресурс да установяваме кой откъде идва“, каза още Ненчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама