Майки на деца с увреждания стават родители за контакт

07:03, 28 сеп 15 / Общество 25 220 Шрифт:
Topnovini
Родители на деца с увреждания влизат в родилното отделение на търговищката болница. Там те ще оказват подкрепа на други семейства, които имат техните проблеми. Инициативата е на родителската организация „Заедно за децата на Търговище” и цели да се намалят случаите в които деца със специфични потребности биват изоставяни още като бебета.

"Появата на дете с увреждане често е шокиращ, болезнен момент за неговото семейство. Това е и времето, в което подкрепата е от особено значение, за да се предотврати вземането на емоционално и прибързано решение за изоставяне на детето. Въздействащо е, разбира се, в този момент до теб да има и хора преминали през същата ситуация. Друг родител на дете с увреждане”, коментира председателят организацията Светла Янчева.

Именно затова от сдружението ще прилагат модела „Родители за контакт". Осем родители на деца с увреждане ще оказват подкрепа на други родители, веднага след раждането на детето. Тази група вече премина двудневно обучение по темата. Обучител беше клиничният психолог Севджихан Еюбова. Тя ги подготви за основните етапи, емоционални реакции и умения в процеса на подкрепа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама