Два проекта във Варна са под въпрос след оттеглянето на ТИМ от властта

21:05, 27 сеп 15 / Политика 25 335 Шрифт:
Topnovini
Оттеглянето на "Нашият град" от местните избори във Варна поставя под въпрос поне два проекта, твърди Дневник. Присъствието на партията в местната политика в града от години бе свързвано с бизнеспроектите на икономическия кръг около "Химимпорт". По тази причина сега отказът за партията да излъчи свои представители в бъдещия общински съвет автоматично поставя въпроси за бъдещето на проекта "Алея Първа" и изграждането на крайбрежна атракционна и административна зона, както и на стадион "Варна”.

В досегашния общински съвет "Нашият град" имаше трима съветници. Според един от тях, Андрей Василев, причината за оттеглянето от участие в предстоящите избори е, че според прогнозите в следващия общински съвет на Варна ще присъстват много повече политически формации от досега.

"Ще бъде почти невъзможно да се защитават и прокарват добри идеи за града ни. Ние няма да имаме достатъчен брой представители, които да накланят везните и да ни позволяват да вземаме правилните управленски решения. Излизаме сега, но това не означава, че след 4 години няма да се появим отново на политическата сцена, може би и с още по-добри резултати. Партията ни ще продължи да се развива през тези 4 години, защото има потенциал да изразява обществената воля и без формално участие в общинския съвет. Дори и извън местния парламент, партията ще продължи да бъде коректив на властта. За развитието на Варна тя ще работи активно с медиите, омбудсмана и неправителствения сектор", заявява Василев на пресконференция по повод оттеглянето на "Нашият град" от местната политика. 

Според АФЕРА "ТИМ правят стъпка назад видимо, за да изчакат онова, което предстои. А както е известно на умните наблюдатели, предвид и международната обстановка, предстои приключване по всички политически флангове", твърди сайтът.

За първи път кръгът от компании около "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка" участва в избори през 2007 година – привидно неофициално, но всъщност съвсем открито, като застана с целия си ресурс зад "Нашият град". Партията беше основана във Варна година по-рано от водещия в тогавашната телевизия M SAT Неделчо Михайлов. Резултатът от представянето на "Нашият град" в първите избори, в които участва, беше повече от задоволителен. Тогава партията спечели 6 мандата и се очерта като един от най-предпочитаните партньори при съставянето на т нар. прокметски мнозинства.

На изборите за местна власт през 2011-а партията се представи по-зле от дебюта си и спечели едва три места в общинския съвет във Варна. Това беше посочено като формална причина за оставката на лидера й Неделчо Михайлов, а неговото място бе заето от бизнесмена Владимир Тонев.

В началото на октомври 2012 г. сайтът "Биволъ" съобщи, че във Варна е образувано досъдебно производство за фалшифициране на списъците с имена и подписи на граждани, подкрепящи регистрацията на "Нашият град" за изборите през 2011 г. До разследването се стигна, след като на 9 август 2011-а ЦИК заличи регистрацията на партията за участие в проведените тогава местни избори. Причина за това бе недостатъчният брой подписи на подкрепящите регистрацията. По данни на "Биволъ" проверката на ЦИК беше установила само 5867 коректни записи за избиратели при необходими не по-малко от 7000.

След обжалване във ВАС ЦИК даде на "Нашият град" нов срок, за да внесе липсващите подписи, а впоследствие възстанови регистрацията й. Според електронното издание обаче извършената проверка на прокуратурата е установила, че "подписите, събрани за няколко дни, са фалшифицирани, като за целта са използвани данните на граждани от регистрите на пенсионен фонд "Сила".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама