Екоминистерството ще ограничи въглищата с високо съдържание на сяра и пепел

20:27, 27 сеп 15 / Политика 25 250 Шрифт:
Topnovini
Екоминистерството обмисля да се въведат ограничения за продажбата на въглища, които са с високо съдържание на сяра и пепел, защото са основната причина за замърсяването на въздуха. В тази връзка ще се въведе ново изискване за социалните помощи за отопление, които да се дават за по-качествени и екологични горива. Това вероятно ще влезе в сила през следващия отоплителен сезон 2016 – 2017 г., обясниха от Министерството на околната среда и водите по време на семинар за журналисти в Златни пясъци през уикенда, цитирани от БТА.

Фините прахови частици са основен проблем на въздуха у нас, поради която причина България има и наказателна процедура за превишени норми на замърсяване в 29 общини. Основните източници на замърсяване на въздуха са транспортът и битовото отопление.

По данни на министерството над половината от домакинствата се отопляват с твърди горива, а около 20% са на въглища.

При горене на въглищата, които са с по-ниско съдържание на сяра и пепел, във въздуха ще се отделят по-малко фини прахови частици и други токсични замърсители. Въпреки по-високата им цена, те са и с по-високо енергийно съдържание, изгарят по-бавно и е нужно по-малко количество, обясняват от екоминистерството.

Кметовете, които не  разработват общинска програма за чистота на въздуха или не прилагат заложените в нея мерки, ще бъдат глобявани с до 5 хил. лева. Ще могат да се санкционират и други отговорни длъжностни лица, като това е заложено в промените в Закона за чистота на атмосферния въздух. Този проектозакон ще да бъде разгледан в пленарната зала през следващата седмица, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

С промените в закона общините ще могат да ограничават влизането на замърсяващи автомобили в някои райони на населените места, да вземат решения за генерална смяна на начина на отопление в тях или определени квартали, както и да стимулират поставянето на очистващи филтри на комините, където се ползват твърди горива за отопление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама