Въпреки мрачното и дъждовно време над 250 души участваха в „Русенското поломие 2015”

18:52, 27 сеп 15 / Спорт 25 241 Шрифт:
Topnovini
Русе се включи с атрактивната проява – крос поход „Русенско Поломие”, който се проведе вчера и днес. Той е част от тазгодишното издание на инициативата Европейска седмица на физическата активност и спорта – MOVE Week.

Идеята беше на Спортно туристическо и природозащитно д-во „Академик” при Русенския университет «Ангел Кънчев», което бе и главен организатор на събитието.

Важен момент в организирането на крос-похода бе включването му в програма “Спорт – 2015” на Община Русе и в календара на университетската Зелена спартакиада „Периметър 70х8”.

По маршрута село Кошов – поречие на река Черни Лом – местност Грамовец – местност Смесите – Ивановски скални църкви с дължина 9 км., взеха участие 256 ученици, студенти и други граждани на Русе. Най-много бяха пешеходците и бегачите. Имаше и смелчаци велосипедисти и лодкари, които достойно отговориха на предизвикателството на поредицата от изключително трудно проходими участъци на маршрута.

Следва да се отбележи, че за да стане възможно преминаването, екипи на СТПД «Академик» с първи трасьор планинският водач Петко Попов в продължение на три дни преди проявата извършиха прочистване на пътеката от невъобразимо количество избуяли коприви и храсти, от множество клони и паднали дървета.

Известните в средите на спортното оериентиране Валентин Каменаров и Ана Чолакова също допринесоха много за обозначаването и обезопасяването на маршрута.

За разлика от редица колоездачи, които поради труднопроходимото трасе оставиха своите велосипеди в Русе и преминаха пеша, 6-годишният Станимир Ангелов, „проби” маршрута със своя 20-цолов велосипед и то само за 1 час и 24 минути. Повечето от групите и индивидуалните участници достигнаха финала на крос-похода за около 2 часа, но за 11 ученици от 5 и 6 клас на МГ «Баба Тонка» бяха достатъчни 59 минути.

Крос-походът не е състезание с официално класиране, но организаторите отличиха с купи най-добре представилите се училища, клубове и семейства. Това са СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, ПГО „Недка Иван Лазарова”, клубът по пешеходен туризъм към СТПД „Академик” и семейство Ангелови (Станимир-младши, Станимир-старши и Мирослав).

Отличията бяха връчени от доц. Милко Маринов, председател на СТПД „Академик”.

Раздадени бяха чрез жребий и над 100 предметни награди, осигурени от Спортни магазини „Яко”, Еконт ООД, Дирекция на ПП „Русенски Лом” и ЕТ „Коста”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама