Плевнелиев: Ще се борим за премахване на бедността и изграждане на мирни общества

18:25, 27 сеп 15 / Общество 25 320 Шрифт:
Topnovini
България ще положи всички усилия за изпълнението на новия Дневен ред и за постигане на целите за премахване на бедността, елиминиране на неравенствата и изграждането на мирни, справедливи и инклузивни общества, основаващи се на върховенството на закона. Това обяви президентът Росен Плевнелиев в речта си на Срещата на върха за приемането на Дневния ред за развитие след 2015 г., която се проведе в централата на ООН в Ню Йорк, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Сред някои от формулираните цели на устойчивото развитие са прекратяване на бедността във всичките й форми, постигане на хранителна сигурност, постигане на равенство на половете, устойчиво управление на водите, осигуряване на достъпна, надеждна и модерна енергия за всички, насърчаване на устойчив и включващ икономически растеж, намаляване на неравенствата в и между страните, опазване и устойчива употреба на океаните, моретата и морските ресурси.

Като цели на ООН са заложени и насърчаването на мирните и включващи общества за устойчиво развитие, предоставяне на достъп до правосъдие за всички и изграждане на ефективни и отговорни институции, както и укрепването на средствата за изпълнение и ревитализиране на глобалното партньорство за устойчиво развитие.

„България беше една от страните, които се застъпиха за приемането на нов Дневен ред за развитие на ООН, основан на защитата на човешките права“, припомни президентът.

Плевнелиев подчерта още, че за пръв път в подобен документ се поставя ударение върху благополучието на всеки отделен човек без никой да бъде пренебрегнат.

„България работи усилено за интегрирането на правата на децата във всички аспекти на развитието, поставяйки децата в центъра на Дневния ред“, заяви още държавният глава.

„Решенията, които взимаме днес, ще окажат въздействие върху всички нас през следващите 15 години. България е уверена, че сега вниманието трябва да бъде насочено към изпълнението на Дневния ред и поемаме силен ангажимент да дадем своя принос за постигането на тази цел“, заяви още в изказването си на форума Плевнелиев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама