Елена Йончева: Великите сили имат собствен интерес, ние трябва да гледаме нашия

18:16, 27 сеп 15 / Политика 25 330 Шрифт:
Topnovini
Журналистът Елена Йончева, която попадна в забранителен списък в Украйна, е била изненадана да намери своето име там. „Първоначално дори си помислих, че това е някаква шега“, каза тя в ефира на „Нова телевизия“. Йончева е направила четири филма в размирната страна, като три от тях са били в Киев. Тя допуска, че забраната идва заради опита й да разследва трагедията в Одеса, когато няколко десетки души изгоряха живи в Профсъюзния дом.

Йончева и друг път е попадала в забранителен списък – през 2003 г. заради документален филм, направен в Северна Корея. „Такива списъци вече не правят впечатление“, коментира журналистът. И допълни: „Истинската присъда бе по време на снимките. Хората, които срещах в Славянск ми казваха: „Не искам да говоря с вас, журналистите от Европа не говорят истината“. Много е тежко един журналист да чуе това“.

Попадането й в забранителен списък е далеч от най-тежките моменти в кариерата й. През април 2006 г. тя е отвлечена в Ирак – бита по глава с приглад на оръжие и заплашена с убийство.

Опитният журналист коментира и горещата тема с бежанците. „Нормално е да се притесняваме от непознатото – не знаем какви са техните нрави и обичаи. Но не трябва да се отдаваме на конспирации – нещата трябва да се анализират подробно и да не се действа върху емоциите на хората. Но не можем да не сме и емоционални, когато виждаме хиляди души, които щурмуват граница“, коментира Йончева и допълни, че „каквито и сгради да строим, тези хора ще намерят начин да избягат от войната и мизерията“.

Тя допълни още, че свободна, изолирана зона, която уж трябва да приюти бежанците, които после да се върнат в Сирия, след като войната свърши, всъщност ще отвърже ръцете на Турция за атаки срещу Башар Асад. „Вижте, руснаците имат своите интереси, американците също имат своите интереси, но България трябва да гледа своите собствени – кой е по-големият проблем – Асад или „Ислямска държава“?“, запита тя. И заключи с още един въпрос: „Защо изведнъж тези бежанци нахлуха в Европа“?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама