Димитър Главчев: Само ГЕРБ и Иван Костов работиха добре през последните 25 години

17:56, 27 сеп 15 / Общество 25 301 Шрифт:
Topnovini
Каквито са хората в България, такива са и политиците. Това каза заместник-председателят на 43-ото Народното събрание Димитър Главчев в ефира на Канал 3. Той уточни, че навсякъде има, както добри и почтени, така и лоши хора.

На въпрос дали девалвира политиката, той заяви, че може да е имало такава тенденция, но откакто ГЕРБ участва в политиката, тя е премахната.

По думите му в България ще има правила, които да се спазват, като правото на труд, правото да не те убиват и т.н., чак когато създадем точни правила и този, който не ги изпълнява, бива наказван. Главчев отбеляза, че това зависи и от трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна.

Относно темата със съдебната реформа той добави, че я подкрепя, но всеки един човек „трябва да извърши в себе си някаква реформа и да спазва правилата“. На въпрос дали е съгласен срещу него да бъде подаде анонимен сигнал до органа, който ще разследва корупцията във високите етажи на властта или такъв да има от някого, който ще застане с името си, той отговори, че това е деликатна тема, „защото някой може да се страхува да подаде сигнал“. Затова и подкрепя те да бъдат анонимни.

Според него е важно кой ще провери този сигнал и дали ще бъдат спазени правилата. Зам.-председателят на НС даде като пример САЩ, където се използват такива анонимни сигнали, но при нашите условия те „малко трудно биха заработили в правилната посока“. Той допълни, че това не означава, че не трябва да се борим с корупцията.

Главчев продължи темата с реформите, като отбеляза, че такива трябва да се извършат навсякъде - в здравеопазването, в пенсиите, в образованието. Всичко това се налагало заради „полуфункционирането на държавата 25 години“. Единствените, които той похвали за свършената работа през годините са ГЕРБ и правителството на Иван Костов.

Зам.-председателят на НС сподели, че има резултати от коалиционната работа на ГЕРБ с Реформаторския блок, щом има и здравна реформа, дори след спорното предложение за приватизацията на лечебните заведения.

Във връзка с бежанската криза той не смята, че в момента има необходимост да се свика Консултативен съвет за национална сигурност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама