Френски проект преобразява тотално варненския квартал Трошево

14:59, 27 сеп 15 / Икономика 25 200 Шрифт:
Topnovini
Посланикът на Франция у нас, Негово Превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан, бизнесмени и представители на Община Варна се срещнаха с жители на кв. Трошево, за да представят на място преимуществата за квартала при реализирането на проекта за цялостното му обновяване, съобщиха от пресслужбата на общинската администрация.

"Нашето зелено Трошево" е част от подписания меморандум за сътрудничество между Община Варна, посолството на Република Франция и "Веолия Енерджи Варна“ ЕАД и е дарен от дружеството на Общината. С проекта общинската администрация ще кандидатства за финансиране по оперативните програми.

Планът, който е съвместна разработка между френски и български архитекти, предвижда пълно обновяване на 11 жилищни сгради с над 900 апартамента и две обществени учреждения, нови пътни настилки, над 400 паркоместа, обновени градинки и детски площадки, нови пешеходни алеи, осветление със слънчева енергия, обособени места за отдих, поливна система за тревните площи, ползваща дъждовни води.

"За мое съжаление във Франция нямаме програма за цялостно саниране на многофамилни жилищни сгради с национални и европейски средства. Вие имате тази уникална възможност да подобрите своите жилища безвъзмездно и би било лудост, ако не го направите", каза пред събралите се варненци дипломат номер 1 на Френската република в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама