С приказкотерапия работи за русенските деца Българо-румънския трансграничен институт по медиация

14:12, 27 сеп 15 / Общество 25 185 Шрифт:
Topnovini
Ден на отворените врати се проведе днес в Българо-румънския трансграничен институт по медиация (БРТИМ). По време на него гостите имаха възможност да се запознаят с работата на неправителствената организация, която се помещава на втория етаж в Дома на учените.

Днес там, според утвърдената практика, бяха четени „чаени“ приказки на деца от Русе, като гости бяха и родителите им. Приказките са „чаени“, тъй като, докато децата ги слушат, имат възможност да похапнат лакомства и да изпият чаша чай. След запознаването с историята за Питър Пан, разказана днес от доброволци, с които неправителствената организация работи, малките жители на дунавския град правиха разбор на чутото.

Вчера пък е работено по подобен начин с деца от цигански произход, включително и с настанени в приюта на БЧК.

Описаните дейности са устойчиви в работата на сдружението. Целта е да се постигнат добри резултати в работата с малчуганите, чрез т. нар. приказкотерапия. За тази цел всяка прочетена история е съобразена с възрастта на децата, които я слушат. Практиката е започнала в Деня на народните будители – 1 номври, през 2014 г.

От БРТИМ планират още създаването на „кухня за борба с нищетата“. Помещението вече е ремонтирано и предстои да бъде оборудвано. В нея ще бъде осъществявана кулинарна терапия. Това е психологическа работа с деца в риск, която има за цел да ги научи да работят в екип, на дисциплина и на професионални умения, които могат да им бъдат полезни в бъдеще.

Ползвателите на тази услуга ще се радват на условия, максимално близки до професионална кухня. С уреди за такава ще бъде оборувана и тази, която ще ползват. В нея ще се готви под ръководството на специалист и на терапевт, а в края на всяка среща, малките готвачи ще похапват това, което сами са приготвили. Този метод за работа с деца ще бъде приложен за пръв път в България.

Денят на отворените врати е дейност по проекта „Надграждане капацитета на сдружение БРТМ“, който цели повишаване знанията и уменията на заетите по един или друг начин с работата на непрвителствената организация.

Приказкотерапията и кухнята против нищетата обаче не са дейности по проект – те са финансирани изцяло със средства на сдружението. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама