Театър Весел със спектакъл в „Магията на вятъра“

11:10, 27 сеп 15 / Култура 25 187 Шрифт:
Topnovini
Търновският куклен театър се завърна от участие в четвъртото издание на Международния фестивал на изкуствата „Магията на вятъра“, организиран от Кукления театър в Сливен със съдействието на Община Сливен и Министерство на културата.

В продължение на седмица събитията, включени в програмата на културния форум , се провеждат на сцените на театъра и в читалище “Зора 1860“, в художествената галерия „Д. Добрович“, в етнографския комплекс и на ларгото пред Общината.

Пъстрият фестивален афиш е оформен от детски спектакли на театри от Испания, Русия, Турция, Чили, Белгия, Унгария и България, както и спектаклите за възрастни – „Странният цирк на Марк Шагал“ (Театър Отражение, Русия), „Семейство Замза“ (ДКТ – Сливен и НАТФИЗ „Кр. Сарафов“), „Пътят към Афродита“ (авторски спектакъл на Бойка Велкова), „Да поиграем Бекет“ (Театър Темпо, Турция), „Българи от старо време“ (ДТ „Р.Стоянов“ – Габрово) и „Умирай лесно!?“ (ДТ„Н.Вапцаров“-Благоевград).

Част от фестивалните събития са и изложбата на Андрей Хамбарски „Телени портрети“, уоркшопът „Направи си кукла“ и „По следите на дриадите“. За най-малките зрители са спектаклите на държавните куклени театри от Бургас, Варна, Сливен, Габрово – „Басните на Лафонтен“, „Мълчаливи предания“, „Огнивото“, „Гарджето певец“.

Театър Весел се представи на фестивала с един от най-играните спектакли в старата столица – „Принцесата и граховото зърно“. Класическото заглавие е в афиша на търновския куклен театър вече пет сезона. Актьорите Елка Баланова и Веселин Василев са участвали с този спектакъл на международни фестивали в Суботица (Сърбия), Пловдив и Ямбол, където са удостоени с актьорска награда за ролите си в пиесата.

Постановката е на режисьора Тодор Вълов, сценографията – на художника Емелияна Тотева, а музиката – на композитора Елена Методиева. Търновските кукленици спечелиха много нови фенове в лицето на свои колеги от театрите от Москва, Анкара, Намюр и Мадрид.

Висока оценка за актьорската работа на Театър Весел дадоха популярната актриса Слава Рачева,позната от телевизионния екран с героя си Педя човек-Лакът брада, драматургът от БНТ Румен Николов, проф. Румен Рачев от НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ и директорът на Театър Темпо Халюк Юдже от Турция. Новото творческо предизвикателство за Театър Весел е предстоящото му участие в Международен фестивал в Саравак-Борнео (Малайзия). 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама