Нели Куцкова: Със съдебната система се оправдава работата на законодателната и изпълнителната власт

10:40, 27 сеп 15 / Общество 25 275 Шрифт:
Topnovini
 „Съдебната система не е за ден и два”, каза съдия Нели Куцкова  в сутрешния блок на Нова ТВ. Тя допълни, че ако политиците искат да живеят в правова държава, трябва да мислят за години напред.

В текстовете на Конституцията са дадени заявки за допълнителни промени, като например с явното гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС), каза тя. По нейните думи е необходима повече отчетност и прозрачност, като „да се знае кой как гласува във ВСС, а не да се крият други интереси зад тайния вот”.

Относно спора за квотите във ВСС тя сподели, че има установени европейски стандарти, според които „съдът трябва да е независим, а прокуратурата трябва да е автономна”. Тя отбеляза, че Конституцията ни предвижда еднакъв статут на съдии и прокурори, но там, където има колективен орган на управление на съдебната власт, повече от половината трябва да са съдии, избрани от техни колеги. Според нея не трябва да се чака решението на Венецианската комисия, след като този стандарт е приет в Европа със закон.

По въпроса с разпределянето на квотите Куцкова каза, че ссновната идея за политическата квота всъщност е обществена, защото не е редно тя да бъде управлявана само от хора, които произхождат от тази система. Затова според нея Народното събрание трябва да избира авторитетни и почтени хора, които да участват от името на парламента. По нейните думи лошото е, че наблюдаваме несправедливо разпределение и нещата се политизират. Тя заговори и за подобряване на работата на съдебната система.

Куцкова каза, че изпълнителната и законодателната системи си „оправдават собствените неудачи със съдебната система”.

Тя сподели, че когато гледа делата на втора инстанция, понякога те са гледани от съдията на първа инстанция „през пръсти” и е претрупана работата, без да реши проблемът на хората. „Виждаш го, че делото мирише” и трудно минава на горна инстанция. Куцкова сподели още, че знае случаи, когато на нейни колеги са предлагани пари за решаването на дела.

„Смятам, че е крайно несправедливо почтените хора в системата, да страдат от този образ”, отбеляза тя. Накрая тя завърши, че конституционните промени „можем само да гадаем” как ще преминат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама