Иван Костов: Европа трябва да наложи мир, дори и със сила

10:03, 27 сеп 15 / Общество 25 298 Шрифт:
Topnovini
Европа трябва да наложи мир, ако трябва и с използването на военна сила, каза бившият премиер Иван Костов в сутрешния блок на бТВ относно бежанската криза в региона. Той допълни, че липсата на политическа тежест на Европа да реши проблема и да наложи мир, е огромната слабост на Европейския съюз.

Костов смята, че големият проблем е да се спре бежанският поток и подчерта, че огромна част от хората, които пресичат границите ни, са икономически мигранти и не са били преследвани в страните, от които идват.

„Европа е военно и икономическо джудже”, каза бившият премиери и допълни, че тя е политически неспособна да наложи определено решение на страните от Персийския залив, където ако бежанците не са икономически мигранти, могат да бъдат приети там.

Костов даде пример бежанците в Косово през 1999 г., когато той е на власт, че те не са допуснати да влязат в България и са задържани близко до границата, като след решаване на конфликта да се завърнат по родните си места. Мотивите, които той посочи, са, че са задържали първо хората, които са били „истински бежанци”, тоест са били преследвани в собствената си страна заради политическите и етническите си принадлежности.

Според него те „носеха много сериозни конфликти и бяха заредени с конфронтация”, като това е можело да бъде пренесено в България и другите страни. Костов смята, че и сега бежанците носят конфликта със себе си и даде за пример убийството на сириец в София.

“Не се страхувам от бежанските, но се страхувам за страната си”, защото „те са с друг морал, с друга представа за норми, носят друг начин за живот и не идват, за да приемат европейските норми, а съобразно и спазвайки своите наследени норми и стереотипи”, отбеляза той.

Костов каза още, че разбира европейските лидери и мисли, че постепенно те „тръгват по верния път” . Според него трябва да се търси консенсус на силите в региона, а такава сила е и Русия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама