Всяка държава-членка на ЕС трябва да има "гореща точка", смята Росен Плевнелиев

09:22, 27 сеп 15 / Общество 25 253 Шрифт:
Topnovini
Правото на убежище е основно човешко право. Решението на бежанската криза е в общоевропейско решение, каза президентът Росен Плевнелиев, който е на среща с българската общност в Ню Йорк в сградата на Генералното консулство, съобщи БГНЕС.

Той споделя пред българите там, че се гордее как в България всички религиозни общности живеят в мир и разбирателство, а доказателство за това е, че в радиус от 200 метра в центъра на София се намират и православен храм, и джамия, и синагога.

„Всяка една държава-членка би следвало да има гореща точка“, казва президентът, като допълва, че не може само да прехвърляме топката от един на друг. По неговите думи трябва единство за справяне с бежанската криза.

Държавният глава коментира още, че България е единствената държава, която спазва правилата – не затваряме и не отваряме граници, жп гари, не превозваме хора без документи и всеки, който влезе в България, бива регистриран.

Едва около 22-26% от младите българи напускат страната, за да търсят реализация в чужбина, посочва той, като допълва, че в Гърция този процент е 70, а в Ирландия – 55%.

Плевнелиев споделя, че не е важно само законите да бъдат добри, а да бъдат и прилагани правилно, като отбелязва колко важна е и ролята на гражданското общество. „Там, където няма силен граждански контрол, има силна олигархия“, заявява държавният глава.

Президентът призовава съгражданите ни зад океана да гласуват на референдума на 25 октомври. Посланикът на България в САЩ Н.Пр. Елена Поптодорова казва, че в Щатите ще има стичане на гласуващи в 41 секции, които досега е ясно, че ще бъдат открити на 25 октомври, но не изключва възможността те да станат и повече.

По време на срещата беше направено и предложението летището в София от „Враждебна“ да се прекръсти на „Левски“.

В САЩ присъстват също вицепремиерът Румяна Бъчварова, външният министър Даниел Митов и еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама