Държавен симфоничен оркестър в Шумен открива новия творчески сезон

07:45, 27 сеп 15 / Култура 25 302 Шрифт:
Topnovini
Творческият сезон 2015/2016 г. на Държавен симфоничен оркестър – Шумен ще бъде открит на 1 октомври от 19.05 ч. в Концертна зала „Проф. Венета Вичева”, съобщават от Симфониетата.

Премиерният концерт ще бъде по диригентството на Калина Василева, а солист ще бъде пианистът проф. Йовчо Крушев.

В концертната програма ще бъдат изпълнени: „Празнична увертюра” от Веселин Стоянов, Унгарска фантазия за пиано и оркестър от Ференц Лист, Балетна сюита „Игра на карти” от Игор Стравински, „Проксима” – Фантазия за пиано и оркестър /първо изпълнение/ от Борис Карадимчев.

Проф. Йовчо Крушев е родом от Попово. През 1973 г. печели Специална награда на „Четвъртия общобългарски преглед на училищата по изкуствата”. Приет е студент специалност „Пиано” в Националната музикална академия преди да е навършил 18 години със специално разпореждане на КИК. През 1977 г.  започва  концертна дейност в структурата на  агенция „Музика”. Тази дейност продължава без прекъсване повече 30 години – над 2000 концерта.

През 1978 г. е лауреат на конкурса „Виоти” във Верчелли – Италия, най-стария конкурс за пианисти в Европа, в състезание с 107 пианисти от цял свят. През 1979 г. Завършва Националната музикална академия – специалност „Пиано”. В 1979 г.  е приет  в  класа по „Композиция” на проф. Александър Райчев. Едновременно се занимава факултативно с Оркестрово дирижиране при проф. Влади Симеонов. В периода 1979-1981г. посещава майсторски клас по пиано при професорите Джулия и Константин Ганеви. През 1984 г. печели Специална награда на конкурса по композиция „Варало-Валсесия” в Италия за „Сонатина за кларинет и пиано”.

Носител е на редица национални и международни награди.

През 2008 г. е удостоен с най- високата степен на Орден “Св.Св. Кирил и Методий” – огърлие, за особено значими заслуги за развитието на културата и изкуството в България.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама