Над 7090 молби за помощи за отопление са подадени в Разградско

07:42, 27 сеп 15 / Общество 25 248 Шрифт:
Topnovini
Повече от 7090 молби за помощи за отопление са подадени до момента в социалните дирекции в Разградско, съобщи директорът на Регионалната дирекция Татяна Костова. Заповеди за отпускане на помощта са получили 5190 души, а издадените заповеди за откази са 1310.

Броят на подадените молби в Община Разград е 1362, като 1055 от тях са одобрени, а 200 души са получили отказ за ползване на помощта. В Община Лозница от помощта са пожелали да се възползват 725 нуждаещи се, одобрените молби са 615, а издадените заповеди за отказ – 83. В Цар Калоян са подадени 463 молби, от тях са одобрени 353, а 84 са получили отказ. Средства за отопление са пожелали да получат 1448 жители на община Исперих, одобрените молби са 957, а издадените заповеди за отказ – 268. В община Кубрат молби да получат помощи за отопление са подали 1437 лица и семейства, от тях одобрени са 1036, а отказ са получили 309. Броят на подадените молби в Община Завет е 869, от тях одобрени – 671, с издадени заповеди за отказ са 157 лица и семества. В Община Самуил са отпускане на помощта са кандидатствали 790 души, одобрени са 503 молби, заповедите за отказ са 209.

Приемането на молби-декларации за отпускане на целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2015/2016 г. продължава, уточняват от Регионалната дирекция за социално подпомагане. Документите се подават в дирекциите по постоянен адрес на молителите, като крайният срок за приемането им е 31 октомври.

Право на целева помощ имат всички лица и семейства, чийто средномесечни доходи за предшестващите шест месеца са по-ниски или равни на диференцирания минимален доход за отопление.

В молбата-декларация задължително трябва да се посочи видът на ползваното отопление – парно, електроенергия, твърдо гориво или природен газ. В случаите на отопление с топлоенергия, помощта се отпуска, като сумите се превеждат на даденото топлофикационно дружество. Когато потребителите се отопляват с електроенергия или природен газ помощта се предоставя в пари. При отопление с твърдо гориво, тя може да се предостави в пари на лицето, което само решава как и от къде да си закупи твърдо гориво, или при изрично заявено желание от негова страна на търговец, осъществил доставката.

Целева помощ за отопление се предоставя за период от 5 месеца - от ноември до март. Средствата се изплащат по следния начин: за месеците ноември и декември - не по-късно от края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта, с която се отпуска помощта и до 31 януари - за месеците януари, февруари и март.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама