Над 93% са разплатените средства от ОП „Околна среда“

18:56, 26 сеп 15 / Политика 25 400 Шрифт:
Topnovini
Сериозен напредък по оперативна програма ”Околна среда 2007-2014“ отчете във Варна министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. По думите ѝ над 93 % от бюджета на оперативната програма са разплатени към бенифициентите, а физическото изпълнение на обектите дава основание да очакваме при поддържане на този темп на мобилизация максимално оползотворяване на ресурса по програмата.

Министър Василева припомни, че програмата е била спряна за година, но сега изоставането е преодоляно.

Според нея до края на октомври месец трябва да се изпълнят всички физически дейности. До края на годината е срокът за допустимост на плащания по програмата.

"От страна на управляващия орган има всички предпоставки, пълна мобилизация и възможности да бъдат в максимално кратък срок обработени всички документи", убедена е Ивелина Василева.

Новата оперативна програма “Околна среда“ до 2020-та година е на същата стойност от 3,5 милиарда лева. В сектор “Води“ обаче за реализацията на проекти е нужно реформата в сектора да приключи до края на следващата година, иначе парите ще бъдат спрени.

Въпреки, че условието на Европейската комисия е най-напред да приключи реформата във ВиК-сектора, България ще може да разчита на 700 милиона лева за изграждане на пречиствателни станции за отпадни води в редица градове.

В програмата има и два нови приоритета - за превенцията на риска от наводнения и свлачища, както и за подобряването на чистотата на въздуха. През новия седемгодишен период с европейски пари ще бъдат приоритетно финансирани иновативни проекти в екологията. Оперативна програма беше представена от нейния ръководител Яна Георгиева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама