Три чужди банки с оферта за КТБ

16:43, 26 сеп 15 / Политика 25 339 Шрифт:
Topnovini
Две от най-големите английски и една швейцарска банка ще подадат оферта за закупуване на фалиралата “Корпоративна търговска банка” АД и дъщерната й ТБ “Виктория” АД. Очаква се това да се случи до средата на следващия месец, обяви председателят на организацията на гражданите и фирмите, пострадали от аферата КТБ, “Ние, гражданите” Вера Ахундова. Тя поясни, че лично е водила преговорите, а финансовите институции ще направят консорциум за покупката.

“Нека да направят една добра оферта и да видим с какви очи българската държава ще я откаже”, каза Ахундова и припомни, че кандидат е и една турска банка.

Днес сдружението проведе събрание, на което стана ясно, че се подготвят жалби до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург и до Съда на Европейския съд със седалище в Люксембург.

Ахундова очаква да бъдат изпратени най-малко 500 иска, в които ще се настоява още за замразяване на процедурата по несъстоятелност на КТБ. Причината пострадалите от аферата да се обърнат към чуждестранни институции е бездействието на българската съдебната система по казуса. Тя не е допуснала вложителите като страна по делото, а лицензът на банката е незаконно отнет, твърди Ахундова. До момента “Ние, гражданите” са изпратили 25 сигнала до Главна прокуратура, като последните седем са свързани с доказаното документално ограбване на КТБ. “Ние не съществуваме за българската държава. Със задкулисни действия спират нашите дела навсякъде, но ще спечелим”, убедена бе тя.

И разказа как е получавала заплахи от депутата от ДПС Делян Пеевски за живота си, за да спре да си търси правата.

Ахундова допълни, че е получила неофициално документ, в който се твърди, че квесторите на КТБ нямат валидни документи за квалификация.

От изказването й стана ясно, че бившият гуверньор на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров все още е свързан с аферата КТБ. Фирмата “Прайс сол уотър”, в чийто управление е жена му - Гинка, прави оценката на активите на фалиралата банка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама