Скандалът с вредните емисии на Volkswagen не вълнува никого в България

16:39, 26 сеп 15 25 758 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проблемът с манипулациите на вредните емисии на Volkswagen изглежда не вълнува почти никого в България, въпреки че Европейската комисия вече препоръча на всички страни-членки на ЕС да започнат национално разследване, пише вестник „Сега“.

Проверка на изданието сред институциите, които евентуално трябва да се заемат с въпроса, показва, че те не се интересуват от въпроса и дори не знаят за препоръките от Брюксел. От транспортното министерство и ДАИ са обяснили, че техническите пунктове в България не разполагат с техника, която да засече софтуеър за манипулация на вредните емисии. Екоминистерството и Агенцията по метрология пък казали, че не планират никакви допълнителни мерки. 

Българското представителство на Volkswagen не може да предостави информация дали и колко автомобила с двигател ЕА189 са продадени в България и продължават да уверяват, че в Европа не се правят манипулации на отчетените вредни емисии. 

Междувременно Швейцария, която не е член на ЕС, забрани продажбата на някои дизелови модели на Volkswagen.

Британският вестник The Telegraph пък пише, че учени са предупредили страните от ЕС още преди четири години, че повечето производители на автомобили продължават да мамят с отчитането на вредните емисии от дизеловите двигатели, въпреки че устройствата за манипулация са били забранени в ЕС още през 2007.  

Освен Volkswagen и дъщерните й Audi, Seat и Skoda, моделите на други големи автомобилни производители също не биха издържали по-сериозен тест за вредни емисии - например Volvo, Renault и Hyundai. 

Междувременно новоназначеният главен изпълнителен директор на Volkswagen Матиас Мюлер увери, че най-спешната му задача е да възстанови доверието в компанията. 

„Да се действа внимателно е по-важно от това да се действа бързо“, заяви той. „Наложително е подобно нещо да не се случва никога повече във Volkswagen. Затова в групата ще приложим още по-строги критерии за съобразяване с правилата и управление. Това е моята цел,“ посочи Мюлер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама