Пловдив и Матера споделиха плановете си за Европейска столица на културата 2019

16:32, 26 сеп 15 / Общество 25 204 Шрифт:
Topnovini
Градското развитие и изграждането на градска инфраструктура в светлината на титлата "Европейска столица на културата" разискваха днес представители на двете културни столици на Европа за 2019 г. - Пловдив и Матера.

Специално за събитието, което бе част от международния фестивал за архитектура One Architecture Week, в Града под тепетата пристигнаха проф. Франческа Канджели, зам.-кмет "Градско планиране" на Матера, и Росела Тарантино, мениджър "Регионални връзки и развитие" Матера&Базиликата 2019.

Матера е един от италианските градове, които са се променили особено много през последните 50 години и затова е много интересна за архитекти и урбанисти, стана ясно в хода на дискусията.

Италианският град успешно трансформира природата в култура и е третият в Италия, включен в листата на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Италианските партньори на Пловдив са създали манифест, наречен We Are Matera, в който се изтъква, че градът не е само сгради, а се прави от всички местни граждани. "Гражданите са център на нашата визия - нещо, което споделяме с Пловдив", убедени са те.

Сред множеството идеи е и тази за създаване на Open Design School, която датира още от 1962 г. Оттогава в Матера искат да направят музей за спомени, разказващ историята на града, да съберат заедно всички архиви, писма, снимки, история.

Програмата на Пловдив за Европейска столиа на културата през 2019 г. стъпва върху четири основни платформи - сливане, трансформиране, възраждане и релакс, изтъкна от своя страна изпълнителният директор на фондация "Пловдив 2019" Валери Кьорленски. Приоритетни в тази програма, разпределена от 2014 до2019 г., са знакови обекти като кино "Космос", баня "Старинна", Тютютневите складове, Адата, както и инвестицията в културен хъб в "Столипиново", където да се случи голяма част от програмата"Махала".

Градът трябва да стане по-общ, защото в момента границите между отделните квартали са много резки и видими.

През 2019 г. в Пловдив ще дойдат много туристи и инфраструктурата ще се развие, но какво ще стане после - това е основният фокус. 2019-а се приема като преломен момент за "инерция" към развитие на града. Първите три години са обърнати към изграждане на капацитет, защото е важно местните творци да вземат нещата в свои ръце и да променят града.

Принципът на "заедност" е изключително важен във всички етапи на подготовката за Европейска столица на културата, изтъкнаха представителите и на двата партньорски града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама