Обсерваторията в Рожен събира дарения в сайт за колективно финансиране

14:55, 26 сеп 15 / Общество 25 405 Шрифт:
Topnovini
Националната обсерватория в Рожен, която отново изпитва финансови проблеми, започна дарителска кампания под надслов „Моля, помогнете ни да спасим Националната обсерватория в Рожен, България“ в сайта за колективно финансиране Indiegogo. 

В сайта астрономите пишат, че им е необходимо финансиране за постоянната техническа поддръжка и нормалната работа. 

„Поради тази причина, отново притиснати от финансовото положение, ние, астрономите от Института по астрономия и Националната обсерватория – Рожен, както и от други астрономически организации в България, сме принудени да се обърнем към всички, загрижени за съдбата на обсерваторията“, пишат астрономите и посочват, че парите са им нужни за поддръжка на техниката, а не за заплати. 

Всеки, дарил над 50 евро в кампанията, ще получи безплатен тур на обсерваторията, за да види техниката и телескопите. Ако времето през нощта е ясно, ще може и да погледа звездите, обещават астрономите. Освен това, имената на по-големите дарители ще бъдат изброени на уебсайта на обсерваторията. 

Към ранния следобед на 26 септември, 99 души бяха дарили общо 3369 евро от нужните 56 000 евро. Кампанията завършва след 35 дни. 

Освен през Indiegogo, желаещите могат да направят дарение и по банков път на сметката на обсерваторията: 

Societe Generale Експресбанк бул. България 56, 4700 Смолян, България IBAN: BG94TTBB94003120017759; BIC: TTBBBG22 Институт по астрономия, НАО-Рожен Проф. Др Таню Бонев, директор на Национална обсерватория – Рожен. 

Припомняме, че в началото на месеца обсерваторията обяви, че са й необходими 264 000 лева, за да покрие сметките си за ток и отопление и основни ремонти. 

Няколко дни по-късно екоминистерството предостави на обсерваторията 150 000 лева чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) по проект "Връзка между астрономическите данни за атмосферата и екологичните параметри на въздуха". Той е разработен от Института по астрономия към БАН заедно с Националната астрономическа обсерватория – Рожен към БАН.

Това ще е вторият финансиран от ПУДООС проект, който обсерваторията в Рожен ще изпълни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама