Тодор Танев лансира идея за професионални колежи

13:35, 26 сеп 15 25 329 Шрифт:
Topnovini
Образователният министър Тодор Танев лансира днес идея за създаване на интегрални професионални колежи.

„Новите колежи ще приличат на сегашните професионални колежи, но ще имат много изходи към висшето образование, към бизнеса, валидирането на дипломите ще става още в самото начало, а не формално, както е сега“, обясни министърът на среща с представители на професионалните гимназии в Пловдив. 

По думите на Танев съществуващите в момента колежи дават четвърта професионална степен и след това техните възпитаници излизат извън системата, която в сегашния си вид е затворена и това трябва да се промени. 

„Дуалното образование се разглежда като основна крачка за подобряване състоянието на професионалното образование и обучение“, припомни министърът. "Подкрепяме всичко, свързано с дуалното образование, но то се отнася само до средната образователна степен. На бизнеса му трябват и хора, които са със след средно, но не непременно с висше образование - нисш управленски персонал, майстори", каза още Тодор  Танев. По думите му, не е възможно да се върнат старите техникуми, които са били нещо добро, но само в рамките на една затворена икономическа система.

"В момента ни трябва нещо по-съвременно. Да не забравяме, че дуално образование има само в Германия, Швейцария и Австрия, където има много възможности за практикуване. У нас то остава, но само в средната степен. Моделът е чудесен, но не може да има голяма обхватност, каквато ни е необходима", аргументира министърът необходимостта от професионални колежи.

Той поясни, че професионалните гимназии и интегралните професионални колежи ще се допълват, но няма да се припокриват, макар че между тях ще има връзка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама