Събират по левче за паметник на Коджакафалията, трябва да е готов до края на 2016 г.

12:06, 26 сеп 15 / Общество 25 343 Шрифт:
Topnovini
Инициативен комитет, начело с композитора и председател на Комисията по култура във вече изтеклия мандат на Общински съвет Руслан Карагьозов, започна дарителска кампания за набиране на средства по изграждането на единия от паметниците на Александър Г. Коджакафалията в морския град. От Комитета призовават всеки да дари по левче, за да може Александър Георгиев - Коджакафалията да има своето място, където да отдаваме почитта си към него.

„Вече има хора, които ме потърсиха с идеята да направят дарение, но на този етап ще ги запазя в тайна. До края на следващата седмица ще започне и есемес кампанията, от която тръгна идеята за дарението от 1 лев, иначе всеки може да преведе по сметката, колкото средства желае. Моля бургазлии да отделят тези скромни пари за изграждането на паметника на Коджакафалията. Мисля че това е един малък жест, който всеки може да си позволи. Все пак това е един от тримата най-големи благотедели на Бургас, още от самото му основаване като град, които наистина заслужават почит“, каза за Topnovini.bg Руслан Карагьозов.

По предварителни прогнози паметникът трябва да бъде направен за около 5-6 месеца. Заготовките, като гипсови отливки, са вече готови. От Комитета са си поставили срок до февруари или март следващата година парите да бъдат събрани, или поне такава част, за да може да започне израждането на монумента.

Както Topnovini.bg вече съобщи скулптурата на Радостин Дамасков ще бъде разположена между ул. „Цар Симеон I” и бул. „Стефан Стамболов“, на гърба на бившия интернат, който носеше името на Александър Георгиев – Коджакафалията.

Монументът ще предствлява 5-метрова фигурална композиция на Коджакафалията, като в долната й част ще има текстове – извадки от неговото завещание и послание към бургазлии. А в горната си част, която е решена като ктиторски портрет, той държи символично макет на църквата „Св. св. Кирил и Методий”, чийто най-голям дарител е именно Коджакафалията. Необходимата сума за изграждането е около 60 000 – 70 000 лева.

Припомняме, че подобна дарителска кампания беше направена и за скулптурата на Георги Калоянчев, която в момента се издига до Летния театър.

Своето дарение може да направите по разплащателна сметка в български лева:

 

BG96BUIB98885044186900

 

Международен банков идентификационен код (BIC):

 

BUIBBGSF

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама