Министър Танев в Пловдив: Създаваме интегрални професионални колежи

12:03, 26 сеп 15 25 345 Шрифт:
Topnovini
Идеята за създаване на интегрални професионални колежи лансира днес в Пловдив министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев. Той дойде в Града под тепетата за среща с представители на професионалните гимназии, висшите учебни заведения и бизнеса.

Новите колежи ще приличат на сегашните професионални колежи, но ще имат много изходи към висшето образование, към бизнеса, валидирането на дипломите ще става още в самото начало, а не формално, както е сега, обясни министърът.

Съществуващите в момента колежи дават четвърта професионална степен и след това техните възпитаници излизат извън системата, която в сегашния си вид е затворена. Това трябва да се промени, категоричен бе проф. Танев. В Пловдив той направи оценка на въздействието на няколко примерни интегрирани колежа в ключови направления - туризъм, земеделие, машини.

Дуалното образование се разглежда като основна крачка за подобряване състоянието на професионалното образование и обучение, припомни министърът. "Подкрепяме всичко, свързано с дуалното образование, но то се отнася само до средната образователна степен. На бизнеса му трябват и хора, които са със след средно, но не непременно с висше образование - нисш управленски персонал, майстори", каза още проф. Танев. По думите му, не е възможно да се върнат старите техникуми, които са били нещо добро, но само в рамките на една затворена икономическа система.

"В момента ни трябва нещо по-съвременно. Да не забравяме, че дуално образование има само в Германия, Швейцария и Австрия, където има много възможности за практикуване. У нас то остава, но само в средната степен. Моделът е чудесен, но не може да има голяма обхватност, каквато ни е необходима", аргументира министърът необходимостта от професионални колежи.

Професионалните гимназии и интегралните професионални колежи ще се допълват, но няма да се припокриват. Разбира се, между тях ще има пряка връзка - по този начин професионалните, а и профилираните училища ще имат повече кандидати и ще изпълняват повече функции, защото ще има възможност техните възпитаници да вървят нагоре и да влизат в по-висшата степен на обучението в колежа, ако имат договор и от съответния ВУЗ се зачитат придобитите кредити в колежанската степен. "Това сега не същестувва, но ние ще го въведем", категоричен бе министърът.

Той заяви още, че реформата е голяма и днес е дошъл в Пловдив именно за да обясни тази система. "Поканата за срещата бе взаимна. Нашата идея е бизнесът и образователната система да се срещнат на моста, който свързва образованието с живота. И това е много хубаво. Не ми се е случвало толкова често да видя абсолютно бърза и точна реакция, което се случи в Пловдив, за което благодаря", каза още проф. Танев.

По думите на министъра, в Пловдив има достатъчно много бизнес и големи производствени предприятия и насочеността на бъдещите професионални колежи трябва да бъде съобразена именно с тази регионална особеност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама