Социалните мрежи за изявлението на Синода за бежанците – „антихристиянско“, „простотия“, „правилно“

11:31, 26 сеп 15 / Общество 25 279 Шрифт:
Topnovini
След вчерашното изявление на Светия Синод за бежанците, в което той  призова българското правителство да не приема повече, миряните в  социалните мрежи реагираха с противоречиви коментари – някои го обявиха за „антихристиянско“, други изразиха съгласие и подкрепа.

Полина Паунова, журналист, изразява съжаление, че България никога няма да има еквивалент на папа Франциск. 

"Не знам какво сте се завъзмущавали от становището на БПЦ за бежанците", коментира тя във "Фейсбук". "Православната църква е тази, която анатемоса Мадона, бе хора. Това е институция ретроградна. И за голяма жалост човеконенавистна, застинала в Стария Завет, пропуснала Новия. И като цяло смятаща себе си за "извисена" дотам, че да отсъжда от името на Господ. Проявете ирония и жалост.

Единственото, за което съжалявам е, че България никога няма да има еквивалент на папа Франциск. Никога. Просто щото и клирът ни е точно такъв, каквото сме ние. Страхлив и доста често безпросветен."

Юлиан Попов, български писател и журналист и служебен министър на околната среда в правителството на Марин Райков, живеещ във Великобритания изрази изненадата си от „антихристиянската“ позиция на Българската православна църква (БПЦ).

„Това, че Българската православна църква е особено невежа институция не е особена новост“, написа Попов в личния си „Фейсбук“ профил. „Това, че се превръща и в нехристиянска, дори антихристиянска институция е нещо по-неочаквано. Това е институция, която по принцип не реагира на нищо, освен на глупости от типа на концерта на Мадона. Те не проявиха грам загриженост и на обелиха една дума по време на няколкогодишния скандал със захвърлените деца, след филма за дома в Могилино. Те не са обелилили една дума за състоянието на ромските малцинства. Не са обелили една дума за изоставените деца на родители гурбетчии. За нищо, което е свързано с милосърдие, прошка, любов, справделивост или с труден избор, изкушение или страдание. Нищо и никога, през последните 25 или 70 години. Секат гори, търгуват с трупи, окичозват манастири, возят се на скъпи коли. Забравили са напълно способността за истинска проповед. И сега внезапно изскачат от задушната си безпросветност с един антихристиански призив, който подобава повече на някой националкомунистически горски комитет, но не и на църква. Дали ще им прости Господ за невежеството, не знам. Но че ще се затрият сами, това ми се струва сигурно. Жалко за онези обикновени свещеници, които проявяват човешка грижа към другия. Дано, макар и мълчаливо, обърнат гръб на институцията, която предава тяхната святост и човечност. (Поправих 75 на 70 години. Да си спомним какво направи Православната църква за спасяването на българските евреи. И ако не е много лесно да виним църквата за поведението и до 1989, какво да кажем за поведението след това.) 

Във „Фейсбук“ групата „Православни новини“ повечето потребители също изказват притеснение от позицията на БПЦ. 

Иподякон Николай Нинов, например, пише, че християнството в Европа в действителност е застрашено, ако не помогнем на бежанците. 

„Да се помага на бежанците е християнска повеля“, коментира той. „Бежанците застрашават християнското наследство на Европа. Подобни оценки се чуват не само в Будапеща или Варшава. И в България растат страховете заради огромния брой бежанци Християнството на Европа наистина ще е застрашено, ако не помагаме на бежанците, ако обграждаме Европа със стени и допускаме по нашите граници да измират хора,да гладуват деца,това ако го допуснем на истина ще е краят на християнството защото просто вече няма да бъдем Християни!?!?“

В същата група Иван Т. Иванов описа изявлението на Светия Синод като „простотия“ и „детинщина“:

„Какъв текст, само: " нашето правителство в никакъв случай не трябва да допуска в страната ни повече бежанци." Това е прекалено ЕКСТРЕМИСТКО и най-малкото е НЕДИПЛОМАТИЧНО - така, както е формулирано. Аз го преценявам като вид и "степен" на автогол! Друг въпрос ще е, ако приемем, че никой вече не обръща внимание на тези хора (вж. подписалите се), и съответно никой (освен отделни известни интелектуалци) почти няма да обърне внимание на тяхната изява. Това е ДЕТИНЩИНА и ПРОСТОТИЯ - синода на една поместна църква да се произнася така категорично и примитивно по деликатен въпрос от такъв тип. Интересно дали този текст е наложен от Николай и е подкрепен от някой от интелектуалните и духовни лумпени, каквито подозирам, че има сред членовете на синода.“

Игуменът на Кладнишкия манастир Рафаил-Росен Стефанов също изказва възмущение от позицията на БПЦ. „Единствената "позиция" която Църквата може да има относно бежанците, е изразена в Евангелието, и тя е че те са наши ближни, и наш дълг е да бъдем солидарни с тях, да ги приемем и обичаме, независимо от етноса и религията им“, пише той. „Това е и единствената "позиция" която аз като християнин следвам и отстоявам, и ще следвам и отстоявам. Всичко друго е от лукавия.“

Разбира се, има и мнения, които подкрепят противоречивата позиция на БПЦ. 

„Много добра позиция на БПЦ жалко че в парламента освен пп Атака небиси мрьднал прьста а те нямат власт такаче БОГ да ние на помощ“, пише потребителят Георги Райков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама