БАБХ обяви огнище на антракс в балчишкото село Оброчище, където почина жена

10:39, 26 сеп 15 / Общество 25 309 Шрифт:
Topnovini
Огнище на болестта антракс е обявено в село Оброчище, община Балчик, област Добрич, след подаден сигнал от Регионалната здравна инспекция – Добрич, за починала жена от антракс. Областна дирекция по безопасност на храните, град Добрич обследва случая.

По предварителна информация, на 17 септември в лично стопанство в село Оброчище, без да бъде информиран официалния ветеринарен лекар, е заклана овца, която е била във видимо недобро здравословно състояние. При транжиране на месото, стопаните на животното са се порязали, което е и най-вероятният начин на заразяването.

Лабораторните проби на съхраняваното от собствениците месо във фризер показват наличие на антракс. Към момента в село Оброчище са ваксинирани 567 овце, 3 кози, 8 говеда и 4 коня. Остава да бъдат ваксинирани още около 150 кози, с което ще бъдат обхванати всички възприемчиви животни в населеното място.

Последният случай на антракс в Областта е от 86 година, в землището на град Балчик, където през август месец е извършена редовната ваксинация срещу заболяването.

Българска агенция по безопасност на храните призовава животновъдите да НЕ предприемат клане на животни, без да са уведомили официалния ветеринарен лекар, който отговаря за стопанството им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама