Приютяваме ислямисти, които някога са унищожавали българи, алармира свещеник

09:49, 26 сеп 15 / Общество 25 280 Шрифт:
Topnovini
Ислямът в своята си същност – чистият сунизъм, е същият ислям, който беше в България през 19 век и който унищожи 14 000 българи в Стара Загора, Баташкото клане и останалите неща. Това виждаме в България в момента – това е ислямът, това е шириятът.

Това заяви отец Силвестър от Сливенската епархия в ефира на „Нова телевизия“, ден след като Патриаршията разпространи становище, в което призовава управляващите да не допуска повече бежанци в България. 

"Позицията на Светия Синод за бежанците е много адекватна и аз изцяло я споделям", каза той.

По думите на свещеника това не са бежанци, а са хора, които по друга причина пристигат в България.

Отец Силвестър се оправда, че църквата игнорира политическите решения и конюнктура. В самата им позицията пишело, че решенията трябва да бъдат обмислени преди да бъдат дадени. По думите му църквата винаги е била стожер на народа си – винаги го е бранила.

„В България няма християни, които са дошли от Сирия. Християните се опитват да пристигнат по законен начин. Ние приемаме и останалите, но няма да издържим на натиска. Какво ще стане, ако дойдат 300 000 души в България? Как ще се грижим за тях – ние нямаме армия и полиция“, попита отец Силвестър.

Според него тези, които са дошли, ще ги приемем, но няма да е християнско да насилваме нашите бедни българи да ги издържат. Църквата държи на справедливостта.

„Проблемът е, че няма да издържим на натиска", допълни той.

Епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храм-паметника „Св. Александър Невски“, също подкрепи становището на Светия Синод в ефира на телевизията.

„Мога да критикувам обръщението единствено за това, че е малко по-просторно, отколкото би трябвало. По този начин е трудно да се обобщи“, каза епископът.

По думите му църквата не трябва да се намесва в партийно-политическия живот, но в обществения такъв е в реда на нещата да го прави, за да опази и издигане обществото си в смисъла на православните традиции и идеали.

„Църквата е наясно, че ако дойдат бежанци в България, не може да ги спре“, каза той и допълни, че не се страхува, че страната ни ще изчезне. Просто се притеснява за обществения мир. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама