Тервел бе домакин на първия фестивал на самодейци от домовете за стари хора

09:11, 26 сеп 15 / Общество 25 312 Шрифт:
Topnovini
55 години след провеждането на първия Добруджански събор в Тервел, на 25 септември малкият град бе домакин на Първия песенен фестивал „Златна възраст“, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева. Той е уникален с това, че е насочен към групите за фолклорни, стари градски и руски песни към Домове за стари хора от страната. Идеята е на екипа на ДСХ „Радост“ в тервелското село Полковник Савово, споделена и финансирана от Община Тервел и осъществена с помощта на НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“. Целта на фестивала е да даде среща на самодейни състави от тези социални институции, да спомогне за разнообразяване на живота на възрастните хора.

В първото издание на фестивала се включиха 103 участници в 13 групи от 10 домове.

        Регламентът на Фестивал „Златна възраст“ предвижда представяне на групите в три песенни жанра - народни песни и такива на фолклорна основа, стари градски песни, руски песни. Жури в състев Светлин Марков - секретар на НЧ „Д. Дончев“, Севдалина Колева - директор на дирекция ОКМДР в общинска администрация и Андрияна Йорданова - директор на ДСХ „Радост“, оцени изпълненията в трите категории имайки предвид изпълнението, сценичното поведение, костюм, съответстващ на жанра.

След конкурсната програма всички групи бяха отличени с грамота, парична награда и сувенири, осигурени от Община Тервел.

При народните песни специална награда получиха изпълнителите от Радомир, III място за домакините от ДСХ „Радост“, II – ДСХ „Д-р Ст. Смядовски“ - Шумен, а първи се наредиха изключителните изпълнители от ДСХОЛ от гр. Силистра. Категорията „Стари градски песни” изключително затрудни журито, което взе решение на трето място да бъде група „Ветеран“ от ДСХ с. Добрин, две втори места за хор „Лира“ от Добрич и група „Гергана“ от Варна, а като безспорни победители се отличи ДСХ „Д-р Ст. Смядовски“ Шумен.Руската песен в изпълнение на ДСХ „Щастлива старост“ разчувства всички присъстващи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама