713 семейства в Разградско са поискали помощ за първокласници през новата учебна година

07:43, 26 сеп 15 / Общество 25 248 Шрифт:
Topnovini
Помощ за първокласници през новата учебна година в област Разград са поискали 713 семейства, съобщи директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" Татяна Костова. Най-много са подадените молби в община Разград – 247, следвана от община Исперих със 148 подадени декларации. В община Кубрат помощ са поискали 120 семейства, в Завет – 60, в Лозница 62. Приетите молби-декларации в Цар Калоян 39 и и в община Самуил – 37.

Издадените към момента заповеди за отпускане на помощта са 681, като броят на децата, за които се отнася тя е 689. Има и 13 отказа, а 19 молби са в процес на обработка.      

 За предходната  учебна година, в областта еднократна помощ за първокласници са  получили  831 семейства, в общ размер на 209 750 лв.

Срокът за подаване на заявления-декларации за отпускане на помощта, която е в размер на 250 лева, е 15 октомври.

Право на тази помощ имат семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията е по-нисък или равен на 350 лева. Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства или в семейство на роднини или близки.

Средствата  се отпускат, за да покрият част от разходите за подготовка на учениците за първи клас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама