Предлагат обществен договор на кандидатите за кметове и съветници в Търговище

07:40, 26 сеп 15 / Политика 25 227 Шрифт:
Topnovini
Подписването на Обществен договор за почтено и открито управление в местната власт предлага Клубът на Нестопанските организации на кандидатите за кметове и общински съветници в Търговище. Това е част от гражданската инициатива за наблюдение на изборния процес, създадена с подкрепата на Асоциация „Прозрачност без граници”, обявиха от неправителствената организация.

Договорът цели да ангажира желаещите да влязат в местното самоуправление с предприемането на действия за ограничаване на нередностите в изборния процес, както и с дългосрочни мерки за противодействие на корупцията. Той предвижда осигуряване на публичност на управленските програми, провеждане на разяснителна кампания сред избирателите за негативните ефекти от купуването на гласове и контролирания вот, както и създаване на основа за прозрачност, отчетност и почтеност в институциите на местната власт и местното самоуправление като се предприемат мерки за разработване на дългосрочна стратегия за превенция на корупцията в общините.

От своя страна неправителствените организации също се ангажират с провеждането на независим мониторинг на изборния процес, с политическа безпристрастност, с предоставяне на информация и консултации за международните стандарти и добри практики за прозрачно, отчетно и почтено управление в местната власт.

Екземпляр от договора ще бъде предложен на представителите на политическите партии и кандидатите в най-близко време, обещаха от гражданското обединение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама