Последните ни циркови лъвове заминават за Африка

23:23, 25 сеп 15 / Общество 25 464 Шрифт:
Topnovini
Последните циркови лъвове в България ще бъдат преместени в резервата "Шамуари" в Африка. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

8-годишните Блеки и Жора, родени в Разград на 9 юни 2007 г. като малки са били част от традиционен цирк, гастролирал в Източна Европа и Турция. Те са участвали в представления до края на лятото през 2014 г.

Животните са открити край София, в двора на бивш цирков дресьор, затворени в желязна клетка с размери 2,5 м на 2,5 м. След това временно са настанени в Старозагорската зоологическа градина, където два месеца укрепват и се адаптират към различен начин на живот.

Преместването им в резервата "Шамуари" е инициирано и организирано от експерти на дирекция "Национална служба за защита на природата" в МОСВ, със съдействието на британската организация за защита на дивите животни "Born Free". Организацията е поела всички разходи по изхранването на лъвовете в Старозагорската зоологическа градина, както и по тяхното транспортиране до летище Бургас, откъдето в събота ще отпътуват за Лондон, а после за Йоханесбург, Южна Африка.

Лъвовете ще бъдат придружавани по време на пътуването от д-р Йохан Юберт, известен като "лекаря на големите котки" от "Анимъл планет". Преместването се осъществява със съдействието на фондация "Четири лапи" и "Зелени Балкани".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама