България е по-адекватна от ЕС по опазването на границите си, обединиха се експерти

22:05, 25 сеп 15 / Общество 25 258 Шрифт:
Topnovini
В определен смисъл България през последните две години се държи по-адекватно и по-активно по отношение на опазването на своите граници в сравнение с Европа. Това заяви в ефира на БНТ политологът Огнян Минчев. Думите му са във връзка с бежанската криза, която е завладяла Стария континент.

По думите му ние успяхме да изградим оградата по границата с Турция, да приеме бежанците, които влязоха на територията ни, да отклони интереса към България на големи маси от хора, споразумяхме се с Анкара да пазим съвместно границата си.

Според него Европейският съюз през последните седмици показа рухване на основните си институции. Това нахлуване на над 220 хил. души на територията на ЕС и тяхното хаотично предвижване показва, че „Фронтекс“ не работи и че има много сериозен проблем с охраната на границите си.

„Ангела Меркел покани всички, които искат да дойдат в Германия, но след това се разкая за поканата си и се опита да разпредели гостите ѝ по съседните страни. Това се случи постфактум, защото първоначалната ѝ покана не беше съгласувана с колегите ѝ от ЕС“, припомни Минчев.

По думите му това е знак за криза при вземането на политически решения. С възобновяването на граничния контрол на Германия, Австрия и други държави частичното се е суспендирало Шенгенското пространство.

Според културолога проф. Ивайло Дичев е необходимо европейските институции да се укрепят.

„Помагаме ли ние на този процес като усилваме тази националистическа истерия, която в момента заля България и бих добавил расистка истерия. С какво хора като премиера на Унгария Виктор Орбан, които вече са идоли у нас, помагат за изграждането на тази европейска политика. Аз мисля, че я подкопават“, каза проф. Дичев.

Културологът сподели, че не вярва в стените и телени огради и в това, че те могат да ни защитят. Според него ни спасява единствено фактът, че сме много бедни и никой не иска да дойде в страната ни.

По думите на проф. Дичев се нуждаем от някакъв тип суверенитет в сферата на сигурността.

„Ако утре се върнем към националните ни форми на защита – горко ни“, допълни той.

Според културологът не трябва да възпитаваме страх у нашите съграждани за бъдещето им, защото все повече чужденци ще идват в България и не трябва да ужасяваме българите с Джихад и ислямизация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама