Набират заявления за участие в 7-мата "Работилница за родители - да пораснем заедно"

18:21, 25 сеп 15 / Общество 25 237 Шрифт:
Topnovini
За трета поредна година Община Велико Търново ще партнира на Представителството на УНИЦЕФ в България и ще реализира програмата за подкрепа на родители на деца до 4 години „Работилница за родители – да пораснем заедно“.

В нея могат да се включат родители на малки деца на възраст до 4 години, както и бъдещи родители. Програмата се базира на съвременните разбирания за развитието на детето през периода на най-ранното детство и ролята на родителите и семейната среда за разгръщане на потенциала на детската личност.

Основополагащо в нея е разбирането, че родителството трябва да бъде в най-добрия интерес на детето, т.е да насърчава положителните отношения между възрастни и деца, които да допринасят за развитието както на детето, така и на родителя.

Работилниците за родители всъщност са тематично и концептуално свързани семинари, които се водят от специално подготвен екип от специалисти с активното участие на родителите. Специалистите и родителите са равноправни по отношение на своите знания за децата и по време на семинарите са партньори, които обменят опит и си сътрудничат активно в търсенето на решения за изпълнение на родителските отговорности.

По време на семинарите в групи от 15 души, родителите имат възможност да общуват с други родители, да обменят опит и мисли, както и да научават повече за особеностите на развитието и потребностите на детето в периода на ранното детство.

Един цикъл от 14 семинара се провежда с една група родители, като по този начин се подпомага изграждането на пространство на доверие и общност, в която родители се чувстват свободни да споделят, обсъждат и да намерят най-доброто решение и подход към своето дете. Семинарите се провеждат веднъж седмично в удобно за родителите време и включват кратки лекции, образователни филмчета, презентации, дискусии и работа в малки групи.

Родителите на деца на възраст до 4 години, които проявяват интерес за участие в Работилница за родители във Велико Търново, могат да получат допълнителна информация и да се запишат при Кристина Георгиева, специалист, социални дейности в „Дирекция социални дейности и здравеопазване“ при Община Велико Търново на тел: 062/619 220 или на е-mail: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама