РИОСВ - Русе откри множество замърсители на въздуха край града

17:33, 25 сеп 15 / Общество 25 214 Шрифт:
Topnovini
"През изминалите дни РИОСВ - Русе извърши проверка на общо 35 обекта край града, като са открити множество източници на замърсяване на въздуха с неприятни миризми". Това съобщи на пресконференция днес директорът на РИОСВ - Русе Лилия Атанасова. 

В дните след 14 и 15 септември инспекцията е открила няколко производствени инсталации и частни обекта, които са допринесли за неприятните миризми, които русенци са усетили. Сред тях е компания, която е използвала нерегламентирано гориво в производството си, което е предизвикало отделянето на голямо количество серни оксиди във въздуха. Друг случай е свинеферма край с. Николово, която е складирала и обработвала храната за животните на открито, без каквато и да е отделителна технология и с примитивни методи. В следствие на това са се образували заблатени терени, които допълнително са допринесли за неприятните миризми. На 18 септември е установен цех за обработка на животински кожи, като огромни количества необработена продукция е била съхранявана и обработвана на открито. 

От РИОСВ са установили и множество огнища, запалени върху импровизирани сметища - особено в района на кв. "Тракция", край бул. "България", в района на Телевизионната кула. Били са изгаряни предимно автомобилни гуми, кабели, пластмасови предмети и други. Атанасова коментира, че в много от случаите, когато русенци са усещали миризми на изгоряло, това се е дължало на подобни странични дейности. Тя обаче бе категорична, че до този момент единствените доказано превишаващи нормата вредни емисии, са били на фини прахови частици. 

В тази връзка от 24 септември на територията на Русе работи нов апарат за измерване на емисиите в различните части на града, което ще помогне за съставяне на пълната картина на изпусканите вещества в атмосферата. Предстои и пълен анализ на данните, който ще бъде изпратен до ресорните институции. 

Отново днес около 16:00 официално е била затворена една от инсталациите на "Монтюпе", за която е доказано, че изпуска вредни вещества. Производството ще бъде спряно докато компанията не приведе инсталацията към изискванията на комплексното разрешително, съобщи още Атанасова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама