Биволъ: Volkswagen е шмекерувал с емисиите и преди

17:27, 25 сеп 15 25 799 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През 1973 година германският производител на автомобили Volkswagen е бил глобен от американската Федерална агенция за защита на околната среда (EPA) със 120 000 долара, защото е инсталирал устройства, които не били сертифицирани, пише сайтът „Биволъ“, цитирайки френското издание на списание Slate. 

Според списанието тогава Volkswagen е нарушил същия закон, както и при сегашния скандал -  със скрити устройства, изключващи системата срещу замърсяване. 

EPA е предупредила Volkswagen още през 1972, че няма да им издаде сертификат заради това устройство, но компанията е реагирала чак през 1974, след като е била глобена, като междувременно е успяла да продаде 25 000 автомобила от модела с въпросното устройство. 

В същото време, bTV съобщава, че не е ясно дали в България ще бъдат изтегляни автомобили, тъй като разследването продължава, а и Volkswagen твърди, че колите, продавани в Европа, отговарят на стандарта за вредни емисии Евро 6 и при тях няма никакви нарушения и манипулации. 

Припомняме, че скандалът с дизеловия двигател  EA 189, монтиран в моделите Jetta, Beetle, Golf и Passat, както и Audi A3 в периода 2009-2014, се разрази в края на миналата седмица в САЩ. Тогава, след разследване на калифорнийските власти, EPA постановява, че компанията  е инсталирала софутеър, който автоматично включва филтри и намалява вредните газови емисии при лабораторни тестове и технически прегледи. При обичайната употреба по пътищата, обаче, автомобилите бълват азотни оксиди до 40 пъти над нормата. 

Американските регулаторни органи разпоредиха на компанията да изтегли от американския пазар половин милион коли. Освен това, Volkswagen е заплашена от рекордната глоба от 18 млрд. долара.  

Скандалът доведе до срив на акциите на компанията с над 20%, мрачни прогнози за бъдещето на компанията и германската икономика като цяло и оставката на изпълнителния директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн. Той вероятно ще получи пенсия от 28.6 млн. евро, плюс евентуално пълна заплата за две години. 

Междувременно германски медии публикуваха твърдения на опозиционни лидери, че правителството на Ангела Меркел е знаело за манипулациите, но си е мълчало. 

Министърът на транспорта на Германия Александер Добринд отхвърли обвиненията на опозицията и заяви в четвъртък, че манипулирането на данните за вредните емисии от двигател на Volkswagen е правено и на европейския пазар, а не само в САЩ, откъдето тръгна скандалът.

"Информираха ни, че също така в Европа дизелови двигатели с обем 1.6 и 2.0 литра са засегнати от манипулациите, за които говорим", каза министърът пред журналисти. Той допълни, че засега не е известен броят на автомобилите в Европа, за които става дума. 

По данни на Volkswagen в света са продадени 11 млн. автомобила с този модел дизелов двигател. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама