Военни обезвредиха граната до жилищен блок във Варна

16:53, 25 сеп 15 25 378 Шрифт:
Topnovini
Специалисти от Военноморските сили обезвредиха ръчна граната Ф-1 във варненския ж.к. "Кайсиева градина". Сигнал за опасната находка е подаден в четвъртък сутринта, 24 септември, от гражданин. Той забелязал ръчната бомба в градинката зад блок 227 срещу Дома на камиона.

По искане на областния управител, положителна резолюция на началника на отбраната и заповед на командира на ВМС в обедните часове на място е изпратено формированието за оказване на помощ при бедствия за разузнаване, обозначаване, извличане, транспортиране и унищожаване на открити невзривени боеприпаси от Пункта за базиране във Варна. Ръководител на формированието е капитан ІІІ ранг Илиян Стоянов, а взривчик – главен старшина Милен Желязков. Медицинското осигуряване е осъществено от цивилен служител Катя Лачкова- Неделчева.

В 11:50 часа, след оглед на място, е установено, че гранатата е Ф-1 с детонатор, но без горната част на УЗРГМ (игла, пружина, шплент и скоба). След траспортиране взривяването й е извършено на гарнизонното стрелбище в гр. Долни чифлик в 13.20 часа – при пълно спазване на мерките за безопасност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама