Мария Габриел: Необходими са единни действия, а не популизъм, за решаване на проблема с бежанците

16:52, 25 сеп 15 / Общество 25 366 Шрифт:
Topnovini
„На срещата на върха в ЕС беше излъчено много важно послание за необходимостта от единен отговор за проблема с бежанците“, заяви пред журналисти в Добрич депутатът от Европейския парламент Мария Габриел. „Със сигурност, механизмът за разпределение на бежанците е само една отправна точка, един от инструментите, които показват желанието за  единни действия“, заяви тя.

Според евродепутата, когато говорим за бежанците, имаме поне три плана едновременно на действие. Във вътрешен план важно е да засилим контрола по границите. Необходимо е  максимално да се ускорят процедурите за получаване на статут на бежанец. Във външен план не бива да се забравя, че първопричината за мигрантските потоци са войните и това, което се случва като конфликти на територията на тези страни, посочи Мария Габриел. Според нея, докато тези конфликти не бъдат разрешени, не е реалистично да очакваме спад на мигрантския поток. Затова има необходимост от действия от цялата международна общност. „ЕС има най-видимата роля, но ЕС не може сам да намери разрешение на тези ситуации. Затова САЩ, Русия, ООН, страните от Персийския залив, Африканския съюз – това са партньорите, с които трябва да говорим за нов иновативен подход, с който да се търси разрешение на конфликтите в тези страни“, посочи евродепутатът. Тя подчерта, че когато се говори за конфликт, не става въпрос само за Сирия, а не бива да се губи от поглед и Африка, която е много близо до европейския континент. „Много силен знак е, че ЕС създаде доверителен фонд 1,8 млрд. евро, които ще бъдат за борба с първопричината на миграцията на африканския континент. Оттам нататък за нас е много важно как ще бъдат комбинирани мерките във вътрешен и във външен план на ЕС, за да се намерят дългосрочни решения“, каза още Мария Габриел. Според нея, това няма как да стане, без да имаме смелостта да говорим за интеграция на част от тези хора, които ще останат. „Страните-членки на ЕС трябва да са наясно, че без адекватен финансов ресурс няма как да посрещаме нуждите. Много прав е българският премиер, когато казва да не се губи от поглед България. Ние сме на първа линия, сухопътната граница с Турция е една от най-важните точки“, подчерта тя. Според нея, нужни са единни действия, а не поддаване на популистки риторики, защото те в този момент единственото, което правят е, че  губят време за по-адекватен отговор.

Мария Габриел съобщи още, че стартира кампания „Насилието над жените – да отворим очи и да нарушим мълчанието“, която цели да се чуе гласът на жертвите. Защото, жертвите не говорят. От страх, от липса на перспектива, от чувство на вина. Данните сочат, че всяка една от три жени в ЕС в един момент от живота си е претърпявала насилие – 33 % от жените във всички страни от ЕС. Данните в България не са по-различни. Световните измерения също доближават  тези цифри. „В 21 век е недопустимо все още различните форми на насилие срещу жените да съществуват. Не говоря само за физическо, но и за много силно вербално насилие, скрита форма е икономическото насилие. Домашното  насилие продължава да бъде тема табу. Затова най-важното на първо време е да говорим, да имаме смелостта“, заяви Мария Габриел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама