Актуват банка за киселинния разлив в Смядово

16:38, 25 сеп 15 / Общество 25 733 Шрифт:
Topnovini
“Инвестбанк” ще бъде актувана за киселинния разлив в Смядово, защото тя в момента е собственик на базата на бившите химически заводи в Смядово, съобщиха от РИОСВ-Шумен.

Банката ще получи два акта за административни нарушения, уточняват от екоинспекцията. Един за неправилно съхранение на опасни химични вещества по Закона за защита от вредно въздействие на химични вещества и смеси, който предвижда санкции от 1 000 до 40 000 лв., и един за неизпълнение на предписание по Закона за опазване на околната среда, по който санкциите са от 2 000 до 20 000 лв.

До тази мярка се стигна, след като от банката не са изпълнили предписание на РИОСВ-Шумен за обезопасяване на теча на сярна киселина от корозирала цистерна. Предписанието е направено след проверка на 28 май тази година, а срокът му за изпълнение е бил до 15 юни.

Липсата на мерки от страна на собственика задълбочават проблема и преди десетина дена течът се засилва. Киселината се стича в река Смядовска, която потича жълта. Така до вчера, когато екологът на Община Смядово подава сигнал до РИОСВ-Шумен.  

След незабавна реакция на институциите по разпореждане на областния управител Донка Иванова е сформирана работна група и са набелязани мерки по обезопасяване и спиране на теча. Още вчера около 15.50 часа кметовете на Смядово и селата Бял бряг и Янково са информирани за ситуацията и получават разпореждане да предупредят населението да не използва водата от домашните кладенци за битови нужди и да се ограничи достъпът до реката на пастири и събирачи на билки.

От пожарната в Шумен са изпратени три екипа, като днес на мястото на инцидента бе и шефът на звеното комисар Иван Иванов.

От ГД “ПБЗН” изпратиха и специализирани автомобили, цистерни и помпи от София, Велико Търново, Русе, Варна и Бургас.

На място на инцидента пристигна и ст. комисар Красимир Шотаров, директор на дирекция “Оперативни дейности” към Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

Общо 40 служители на специализираните звена бяха в района на химическите заводи край Смядово днес, като осем от тях работиха на терен за овладяване на ситуацията.

Хидратна вар ще бъде използвана за неутрализиране на сярната киселина при разлива в района на химическите заводи в Смядово. “Продължава и контролираното изпускане на язовир “Качица”, като така се разрежда концентрацията на сярна киселина във водите на река Смядовска”, обясни зам. областният управител на Шумен Петко Шаренков, който от вчера е на мястото на инцидента.

Експертите са установили, че в цистерната има около 30 кубика разредена сярна киселина. Част от нея е източена с помпи в здрава цистерна. Оставащото количество ще се неутрализира с хидратна вар, която не позволява дълбочинно замърсяване на почвата с вредни химикали.

Течът на киселина от корозиралата цистерна е бил с дебит около 2-3 кубика на час.

Няма опасност за населението, категорични са експертите от “Пожарна безопасност и защита на населението”. Няма и замърсяване на околната среда.

Превантивно шефът на ВиК-Шумен Светлозар Дамянов е разпоредил проби на питейната вода през два часа. Пак по негово нареждане и с превантивна цел е прекратено подаването на питейна вода от двата шахтови кладенеца, захранващи селата Бял бряг и Янково. Към населените места се подава гравитачна вода. Останалите шахтови кладенци, които захранват Смядово са далеч от поречието на река Смядовска.

В норма е киселинността на водата в реката, показват последните проби, като за Смядово, Бял бряг, Янково те са съответно 7.3, 7.24 и 7.23 при граница от 6.5 до 8.

Киселинността на водата в река Брестова, в която се влива Смядовска също е в норма. Такова е положението и с река Камчия. Няма измряла риба по бреговете на трите реки, което означава, че няма опасност и за защитения вид черна мряна, която обитава водите на река Брестова.

В допустими граници са показателите за киселинност и на водата от кладенците по къщите на хората.

Хората в Смядово дори не бяха чували за инцидента. Само някои от тях споменаха, че от известно време в близост до реката се усещала необичайна неприятна миризма.

От Областна управа в Шумен са се свързали с главния управител на “Инвестбанк”. От там изпратили в Смядово регионалния директор от Варна Камен Колев, който се е свързал и с бившите собственици от фирма “Мега груп”. След оглед на мястото двете страни са се договорили до края на следващата седмица от “Мега груп” да неутрализират останалите в корозиралата цистерна количества сярна киселина. Преди време от фирмата се опитали да продадат, а после и да дарят киселината, но така и не се появил желаещ. После базата на химическите заводи била придобита от “Инвестбанк”. Цистерната с киселината обаче продължавала да си стои на една от площадките. При последната проверка на РИОСВ-Шумен през май тази година инспекторите забелязали, че от корозиралото съоръжение се процежда сярна киселина и направили предписание до собственика да отстрани проблема. Мерки обаче не били взети.

До края на днешния ден, както и през почивните дни ще продължи периодичното вземане на водни проби от река Смядовска за анализ на киселинност, химичен състав, сулфати, електропроводимост и кислород на водата, информираха от РИОСВ-Шумен.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама