КНСБ с три сигурни мерки срещу сивата икономика

16:13, 25 сеп 15 / Общество 25 294 Шрифт:
Topnovini
1 трилион евро са укритите в Европейския съюз пари от данъци. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той се включи в старта на национална кампания за борба със сивата икономика у нас, организирана от КРИБ и КНСБ.

Димитров обясни, че в този 1 трилион не влизат парите, от контрабандата и трафика. Той каза, че целта на тази кампания е да се намалят нивата на сивата икономика, защото тя не плаща данъци. Димитров направи уговорката, че има черна, сива и неформална икономика.

"Черната е тази, която се занимава с трафик и наркотици. Справянето с нея е от компетенциите на службите и силовите ведомства. Другата е сивата, с която синдикати и работодатели са призвани заедно да се борят. А третата - неформалната, там законодателят е този, който трябва да й зададе рамки и правила, за да може тя да работи на светло", разясни председателят на КНСБ.

Според него, за да се справи държавата със сивата икономика са нужни редица мерки. Свалянето на данъците, очевидно не е дало нужните резултати, което налага мерките да се преразгледат.

За това Димитров заява, че КНСБ и КРИБ предлагат три нови сигурни мерки срещу сивата икономика. Едната е да се промени Законът за обществените поръчки и по-специално да се минимизират сивите потоци. Втората е да се предложи нов проект, който да подпомогне 100-те най-големи наши компании и те да предложат на останалите своите добри практики. Трето - където има отказ от договаряне на минималните осигурителни доходи, НАП да влезе и да провери каква е реалната ситуация.

На събитието присъстваха и шефът на КРИБ Кирил Домусчиев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на туризма Николина Ангелкова и председателят на Сдружението на общините Гинка Чавдарова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама