Св. Синод: Правителството да не пуска повече бежанци

15:45, 25 сеп 15 / Общество 25 385 Шрифт:
Topnovini
Повече от две години след началото на бежанския проблем у нас Св. Синод реагира с извънредно обръщение, в което поиска от правителството „в никакъв случай не трябва да допуска в страната ни повече бежанци“.

Синодалните старци правят уговорката, че съчувстват на хората, които бягат войната, не ги делят по вяла и народност, и помагат и ще помагат с каквото могат.

„За тези, които вече са тук, е редно като православни християни и като общество да се погрижим доколкото можем и ни стигат оскъдните ресурси, но повече не. Който е създал повода за този проблем, той да го преодолее, не е редно православният български народ да плаща с цената на изчезването ни като Държава“, възмущава се ръководството на БПЦ.

Църквата настоява също така кабинетът на всички международни форуми да иска прекратяване на войните в Близкия Изток и Северна Африка и „за отстраняването на причините, довели до масовото прокуждане на милиони хора от родните им земи“.

„На второ място, искаме най-категорично нашето правителство да постави въпроса дали е налице религиозно прочистване на тези територии от християнството и как това се вписва в повелите за междуетническа и междурелигиозна толерантност“, казват от Св. Синод.

И не на последно място от Св. Синод намекват на правителството, че мигрантите, които ще приемем според квотното разпределение, би трябвало да са хора, които биха се чувствали добре „сред нас“ и не биха имали проблем да приемат подкрепа от християнската общност.

„ Защото ако те биха имали проблем да приемат подкрепа от християнска общност, то това ще означава, че християнската общност в бъдеще би имала по-голям проблем, отколкото в момента подозираме“, обобщават синодалните старци.

Според Св. Синод много е важно да се премисли в каква духовна среда ще пребивава православният български народ, ако потокът от бежанци продължи да се увеличава, и то до степен да се промени етническият баланс на територията на България.

„През последните месеци сме свидетели на вълна от прииждащи от разорените от война страни на Близкия Изток и Северна Африка и търсещи прибежище в европейските държави хора. Вълна, която придобива всички белези на нашествие“, описват те ситуацията.

От Синода обясняват забавянето в реакцията си по темата с това, че „не се предвижда Православната църква да взима прибързани решения“, „нито пък вземането на решения под влиянието на популистки съображения и с намерение да се угоди на някакво мнение, което се приема в дадения момент за меродавно. По своя характер Православната църква е длъжна да мисли с категориите на Свещеното Писание, Божиите заповеди, така също и с категориите на историята, което означава да промисля позициите и решенията си с оглед на последствията от дадени събития и как те биха се отразили дългосрочно на православния народ, на паството ни, което Господ Иисус Христос е поверил на нашите грижи“, обясняват от там.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама