НСА победи, върна си базата в Равда окончателно

15:41, 25 сеп 15 / Общество 25 361 Шрифт:
Topnovini
Дългогодишната сага с базата на Националната спортна академия „Васил Левски” в Равда най-накрая завърши с успех. НСА си върна собствеността върху имота окончателно. Това стана след решение на Върховния касационен съд, който вчера е осъдил „Спектър“ ООД да предаде владението върху имот във ВУСБ – Несебър, реституиран след съмнителна процедура, стартирала през 1999 г. и завършила през 2002 г.

Припомняме, че докато течаха съдебните процедури около имота, фирма „Спектър” ООД построи жилищна сграда с 50 апартамента върху спорния парцел, като повечето от тях бяха продадени на чужденци. Най-интересното е, че и до този момент никой не може да каже как, докато в продължение на 10 години текат съдебни дела, е построена нова сграда, а жилищата в нея са продадени на чужди собственици. Според закона, докато има спорове до влизане в сила на окончателно съдебно решение, се преустановяват всякакви дейностите на спорещите страни в казуса.

През 2013 г. Бургаският окръжен съд се произнесе в полза на НСА и на 14 август 2013 г. частният съдебен изпълнител Трифон Димитров въведе в имота ректора на НСА проф. Пенчо Гешев. Последваха множество заплахи и жалби от собствениците на закупените имоти. От академията непрекъснато предупреждаваха гражданите да не купуват апартаменти в комплекса, тъй като те са незаконни. 

С вчерашното си решение ВКС прави възможно окончателно влизане във владение не само на терена, но и на сградата, построена на него. Към момента НСА “Васил Левски“ води други дела за над 80 декара, част от морската база на Академията.

Драмата с имота на НСА в Равда е от повече от 10 години. Академията, инвеститори и реститути дълго време не можеха да си подлеят апетитния парцел край морето. Припомняме, че  строителството на незаконния жилищен комплекс „Акротирия” на първа линия започна преди около 2 години. Тогава ръководството на Спортната академия и студенти се опитаха да го спрат с жива верига, като се стигна и до сблъсъци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама