"Гласувай без граници": "Д@" на електронния вот

15:38, 25 сеп 15 / Общество 25 322 Шрифт:
Topnovini
От днес Инициативният комитет „Гласувай без граници“, представляван от Мануела Малеева, стартира информационната си кампания за предстоящия референдум на 25 октомври. Кампанията е с цел да убеди хората, че трябва да гласуват с „да“ за електронното гласуване.

По време на срещата, на която комитетът представи 10-те основни причини, заради които трябва да се гласува положително, по "Скайп" се включи и Мануела Малеева, която в момента пътува към България.

„Има много българи, които живеят извън България и такова гласуване много ще ни улесни. То ще намали и купуването на гласове. Важно е хората да знаят, че приемането на такъв вид гласуване ще е и първата крачка към създаването на електронно правителство“, каза Малеева.

От „Гласувай без граници“ са категорични, че не са малко предимствата които електронното гласуване ще ни донесе.

Според тях на първо място то ще улесни достъпа за гласуване до всяка точка на света, където живеят милиони българи. Ще повиши избирателната активност, като даде възможност за гласуване не само във всички части на света, но и на големият брой хора в неравностойно положение, които нямат възможност да стигнат до урните.

На трето място, гражданската инициатива отбелязва, че при електронното гласуване няма недействителни бюлетини. За информация от „Гласувай без граници“ припомниха, че на последните избори през 2014 г. бяха отчетени над 6% недействителни гласове.

Друга причина заради, която трябва да се гласува с „да“ е, че електронното гласуване гарантира коректно отчитане на гласовете и преференциите, подчертават от инициативния комитет. Те изтъкват и че с електронния вот ще има сериозен обществен контрол върху целия процес в деня на изборите.

„Гласувай без граници“ подчертават, че технологията позволява преди деня на изборите гражданите да могат да гласуват електронно и да променят вота си, ако гласуването е било извършено под натиск.Така запазването на вота е в ръцете на избирателя.

От гражданския комитет изтъкват, че вотът ще става на принципа на кандидатстудентските изпити- името на избирателя е в един плик, а изборът му е в друг. Технологично системата ще знае, че сте гласували, но сегментът, който брои гласовете, не знае вашата самоличност.

Електронното гласуване не предвижда отмяна на традиционното гласуване. Тя ще бъде личен избор. Не на последно място „Гласувай без граници“, обясняват, че електронното гласуване ще излиза по-евтино на държавата.

На 13 септември, гражданската инициатива се регистрира в ЦИК със събрани 4799 подписа и така тя извоюва правото да агитира хората да гласуват с „да“ на предстоящия референдум. Много от подписите дойдоха от чужбина. Другите бяха събрани в 180 населени места в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама