Община Варна събира неплатени данъци чрез съдебни изпълнители

15:28, 25 сеп 15 / Икономика 25 387 Шрифт:
Topnovini
Община Варна е предприела сериозни мерки за събиране на просрочени с години данъчни задължения и такса "смет" от фирми и граждани. Администрацията е започнала да работи с частни съдебни изпълнители, за да ускори процедурата. След предприетите мерки за две години в общинската хазна са постъпили 28 милиона лева само от стари задължения.

След ревизия общинската дирекция “Местни данъци” установи, че от 2009-а до 2013-а година граждани и фирми дължат на хазната близо 60 милиона лева. Просрочените задължения са за данък недвижими имоти и превозни средства, както и такса смет.

“От 60 милиона, които сме констатирали тогава, в момента просрочията за юридически лица са 9 милиона, а за физически лица са 23 милиона”, отчете и.д. кмет на Варна Пейчо Пейчев пред БНТ2.

За да накара варненци да се издължат на хазната, администрацията се обръща към частни съдебни изпълнители. “Практиката показва, че когато се стигне до принудително изпълнение, хората много бързо и доброволно започват да си плащат”, коментира Пейчев.

Данъците имат давност 5 години, затова от Общината започват със задълженията от най-далечния период. Така пресрочените суми са намалели значително. Само за тази година са съставени актове за 20 милиона лева, а платените задължения плюс лихвите са за близо 5 милиона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама