Москов и Борисов откриха линеен ускорител - „чудовище в света на онкологията“

15:22, 25 сеп 15 25 431 Шрифт:
Topnovini
Апаратът, който днес откриваме, е наистина чудовище в света на медицината и в света на онкологията. Той съчетава снайперска точност, тежката мощ като гаубица на лъчелечение, което да ликвидира тумори от по-малко от един милиметър до над 30 сантиметра. Българските граждани ще могат да ползват това наистина върхово достижение на световната медицина, каза здравният министър Петър Москов днес по време на откриването на свръхмодерния линеен ускорител в Центъра по радиохирургия в столичната болница „Св. Иван Рилски“.

Здравният министър уточни, че лечението с новия апарат ще бъде заплащано от Здравната каса и центърът ще заработи през ноември. 

"Колко ще струва на касата е въпрос на преговори между Лекарския съюз, НЗОК и правителството. Ние гарантираме, че българските граждани ще могат да бъдат лекувани от първия възможен момент, когато този апарат вече е окончателно във функционалната си готовност", каза още Петър Москов.

Здравният министър изрази надежда, че новият линеен ускорител ще улесни лечението на много български граждани с онкологични заболявания, които в момента пътуват до Турция за лечение. - Сега за лечение в чужбина се плащат по 500 млн. лева годишно обществени средства, а само за Турция на месец заминават по 100 души. 

"Най-важно за реформата в здравеопазването е да няма чакащи за лечение онкоболни”, заяви премиерът Бойко Борисов, който също присъстваше на откриването, заедно с регионалния министър Лиляна Павлова. 

Той съобщи, че такъв високотехнологичен линеен ускорител има единствено в 5 други държави в Европа и макар България да е бедна, си позволява тази инвестиция заради здравето на хората.

Апаратурата е закупена със средства от оперативна програма ”Регионално развитие”, по която бяха оборудвани онкоклиники в цялата страна. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама