Кристалина Георгиева благодари във видеообръщение за званието „Почетен гражданин на Добрич“

15:03, 25 сеп 15 / Общество 25 288 Шрифт:
Topnovini
Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар Кристалина Георгиева е новият почетен гражданин на Добрич. Удостояването й със званието бе обявено на тържествено заседание на Общинския съвет по повод празника на града. Призът ще бъде връчен на Кристалина Георгиева при очаквано нейно посещение в Добрич.

„Благодаря ви от сърце за званието, с което ме удостоявате. И много съжалявам, че нямам възможност да съм сред вас и да го приема лично“, каза във видеообръщение новият Почетен гражданин на Добрич. Тя поздрави ръководството на града за това, че работи отлично с европейските средства и припомни, че европейското финансиране осигури на Добрич най-красивия градски парк в България, ново депо за отпадъци, обновени пътища, училища, детски градини, тласък за развитието на икономиката в региона. „Вашият успех е успех за цяла България“, подчерта Кристалина Георгиева. Тя припомни, че връзката й с Добрич датира далеч преди еврофондовете и влизането ни в ЕС, благодарение на нейния прадядо Иван Кършовски. „Благодаря, че ме приобщихте към вас и честит празник на нашия град и на неговите прекрасни хора“, завърши обръщението си новият почетен гражданин на Добрич.

Гост на празника бе и депутатът от Европейския парламент Мария Габриел, която също поздрави ръководството на града за усвояването на европейските фондове. Тя изтъкна, че подписването на Крайовския договор, с който става възможно възвръщането на Южна Добруджа към България, и днес носи послание за обединение. И пожела на добричлии сили, идеи и упоритост по пътя към утвърждаването на Добрич като желано място за живот и инвестиции, като гордост в България и Европа.

Председателят на Общинския съвет Ангел Табаков припомни, че на днешният ден се навършват 75 години от възвръщането на Южна Добруджа към България, както и 25 години от указа на президента Желю Желев за връщане старото име на града Добрич. „Честит празник на свободата и второто българско Съединение“, каза Табаков.

В празничното си слово д-р Кремена Митева - главен уредник на дом-паметник "Йордан Йовков" в Добрич и носител на отличието за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство подчерта, че „Добруджа е не само вратата, през която българите влизат в историята, но връщането ѝ се приема като първа стъпка към постигане на нашия национален идеал. Така мястото на областта в сакралната география на България става много специално. И призова „Да продължаваме да обичаме и пазим града си, да го обновяваме и превърнем в привлекателно място за живеене, да напишем своите страници в Златната книга за Златна Добруджа“.

На тържествената сесия присъстваха народни представители от Добрич, гости от побратимени градове, почетни граждани, общински съветници, общественици, граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама