Военен ритуал и заупокойна молитва за загиналите за свободата на Южна Добруджа

14:01, 25 сеп 15 / Общество 25 289 Шрифт:
Topnovini
С военен ритуал на представителни части на Военно-морските сили във военното гробище-музей в Добрич бе почетена паметта на загиналите за свободата на Южна Добруджа. Днес се навършват 75 години от влизането на българските войски в Добрич, за да възвестят възвръщането на града в пределите на България, станало възможно с подписването на Крайовския договор. Заупокой за загиналите за освобождението на Добруджа бе отслужен от свещеници от добричките храмове.  Архиерейският наместник отец Иван Дойчев предаде поздравите от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан с пожелание за здраве, спасение и живот.

„Исторически дати като днешната не се вписват в точни очертания, политически измерения и  суха фактология. Защото, това не е просто пореден успех за българската дипломация и краят на дългия и мъчителен път от Ньой до Крайова, а трудната, героична пътека към свободата и единението, извървяна през  десетилетията от добруджанци с мълчалив протест и въоръжена съпротива“, каза в тържественото слово Лена Кирилова от Регионалния исторически музей в Добрич. Тя призова да помним винаги златния ден за Златна Добруджа, в който устремът към свободата, тържеството на съзиданието и опиянението на цял един народ са сбрани в думите на ген. Попов: „Българи, ние сме тук и тук ще останем, завинаги“.  Кирилова подчерта, че неслучайно честването на Деня на Добрич започва от военното гробище, където няколко хиляди воини са намерили вечен покой и помирение, герои от различни армии и вероизповедания, победители и победени, погребани заедно и останали завинаги на добруджанска земя.

Присъстващите почетоха с едноминутно мълчание и падане на колене паметта на загиналите за свободата на Добруджа.

На паметника във военното гробище-музей бяха положени венци и цветя от депутата в Европейския парламент Мария Габриел, народните представители Валентин Николов, проф. Светла Бъчварова, проф. Иван Станков, Рушен Риза, Калина Балабанова, от общината, областната управа, почетни граждани на Добрич, представители на политически партии и институции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама